Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Обсъждаме признаването на българските шофьорски книжки в Гърция 21.05.2004

Въпросът за признаването на българските свидетелства за управление на МПС за постоянно пребиваващи български граждани в Гърция беше сред основните теми на разговор на вицепремиера Николай Василев с министъра на транспорта и комуникациите на Гърция Михалис Лияпис. В момента шофьорските книжки на постоянно пребиваващите български граждани не се признават в Гърция. От тях се изисква да посещават шофьорски курсове на гръцки език, за да получат местна шофьорска книжка. За това се заплаща от 850 до 3500 евро.

Това представлява огромен проблем за десетки хиляди български граждани, пребиваващи в Гърция, заяви по време на срещата вицепремиерът Николай Василев. От своя страна министър Лияпис постави въпроса за постепенното изравняване на винетните такси между българските и гръцките превозвачи.

Гръцките граждани, пребиваващи на територията на страната ни за срок до една година, имат право да управляват МПС с гръцко национално свидетелство за правоуправление. Затова не е необходимо да представят международно свидетелство за правоуправление на МПС и не е необходимо да заплащат други такси, освен тази за издаването на документа (10,50 евро).

По време на срещата министър Николай Василев постави въпроса за увеличаването на квотата от гръцки разрешителни за превоз на товари от трета страна. България и Гърция са си разменили по 150 разрешителни от този вид, които са крайно недостатъчни за автомобилните превозвачи и на двете страни. Министър Василев предложи двете държави да си разменят на реципрочна основа по 500 броя разрешителни за превоз на товари от трета страна.

Беше обсъден и въпросът за ускоряване изграждането на трите нови гранични контролно-пропускателни пункта (ГКПП) - Гоце Делчев-Драма, Рудозем-Ксанти и Маказа-Комотини, за да се намали престоят на граничните преходи. Във връзка с предстоящите Олимпийски игри в Атина двамата министри ще посетят ГКПП Кулата-Промахон. Там те ще дискутират възможностите за облекчаването на граничния преход.

Двете министерства на транспорта ще продължават политиката на либерализация на въздушния транспорт, стана ясно още по време на разговорите. След като вчера българското правителство назначи и одобри “Виаджо Ер” за линията София-Атина, от гръцка страна също са назначили още една компания - Aegean Airlines, която да обслужва линията.

Министър Василев постави и въпроса за подкрепа от гръцка страна за създаването на регионални центрове за управление на въздушното движение. Той покани министър Лияпис да посети РВД в София, за да се убеди в техническите възможности на българския център.

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев е на двудневно посещение в Атина, където участва в 14-ия Световен конгрес за информационни технологии. Форумът се провежда на всеки две години и събира на едно място световни лидери в областта на информационните и комуникационните технологии, политици, учени и експерти, които определят насоките за развитие в тази област. По време на конгреса беше подписана “Декларация на политическите лидери за технологично развитие в услуга на гражданите”.

За допълнителна информация:
Николай Михайлов, Пресцентър
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 02
e-mail: nmihaylov@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed