Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
3 000 допълнителни разрешителни за автомобилни превози ни предоставя Сърбия 16.06.2004

Сърбия ще предостави на нашата страна 3000 допълнителни разрешителни за транзит за българските автомобилни превозвачи. Това съобщи вицепремиерът Николай Василев след срещата си с министъра на вътрешно-икономическите отношения на Сърбия и Черна гора Амир Нуркович. Сърбия е поискала 200 разрешителни за совалкови автобусни превози на туристи до нашето Черноморие. Министър Василев уточни, че сме готови да предоставим толкова разрешителни, колкото са необходими на сръбската страна.

Тази сутрин се състоя първата среща на експертите от България и Сърбия по въпроса за изграждането на магистралата София-Ниш. На срещата и двете страни са демонстрирали политическа воля за построяването на магистралата. По покана на министър Василев след един месец в София ще пристигнат представители на Смесения управителен комитет за изграждането на магистралата София-Ниш. Сръбската страна вече е започнала със собствени бюджетни средства да строи първите 18 км от магистралата от град Ниш към границата.

Двете страни ще приключат още тази година електрификацията на железопътната линия София-Ниш – съобщи още Николай Василев.

Сръбските железници от десетина години дължат на българските железници над 6 млн. евро и на този въпрос все още не е намерено решение. На срещата в Белград двете страни се споразумяха в най-скоро време експерти от двете железопътни администрации да обсъдят вариантите за изплащане на дълга. Нашата страна е заявила, че сме склонни да обсъдим вариант за разплащане и чрез предоставяне на стоки – вагони или колооси, за нуждите на БДЖ.

България и Сърбия срещат проблеми във връзка с плаването по река Дунав. Сръбската страна е въвела такси от 5 евро за членовете на българските екипажи, които слизат на дунавския бряг. Но след проведените разговори бяха поети ангажименти в най-скоро време тези такси да бъдат премахнати.

По отношение на радиочестотния спектър български и сръбски експерти ще участват в работна група, която чрез използването на европейска методика ще търси решение на трансграничното замърсяване.

Министър Василев благодари на гражданите на Сърбия и Черна гора за неоценимата помощ при трагичния инцидент с българския автобус край р. Лим, при който загинаха 12 деца, както и за подкрепата за отменяне на смъртните присъди на българсикте медицински сестри в Либия.
От свое име Николай Василев покани 10 сръбски деца от лагера за бежанци от Косово да летуват това лято в България за сметка на българската страна.

Днес вицепремиерът Василев се срещна с министър-председателя на Сърбия Воислав Кощуница и с президента на Сърбия и Черна гора Светозар Марович.

Министър Василев разговаря и с Борис Тадич, кандидат за президент от Демократическата партия. Николай Василев е изразил становището на България, че в интерес на самата Сърбия и на всички държави от региона е да има една демократична, реформаторска и проевропейска Сърбия.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed