Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Предлагаме среща на министрите от региона за обсъждане на идеята за създаването на регионална авиокомпания 10.02.2004

Възможността за създаването на регионална авиокомпания да бъде обсъдена на среща на балканските министри, които отговарят за транспортния сектор, предложи вицепремиерът Николай Василев по време на срещата си с координатора на Пакта за стабилност Ерхард Бусек. Разговорите между двамата е в рамките на двудневното официално посещение на Бусек в България.

Ако има желание от страна на поне три държави в региона да се ангажират с идеята за създаването на регионална авиокомпания, срещата ще бъде осъществена в близките три месеца, заяви министър Василев. Координаторът на Пакта за стабилност прие да участва в подобни разговори, но не се ангажира пряко с подкрепа на проекта.

По време на срещата бяха обсъдени три варианта за създаването на балканската авиокомпания - да бъде използвана една от съществуващите в региона авиокомпании, да бъде създадено ново смесено дружество на базата на съществуващите с минимално финансиране или да бъде създадена нова авиокомпания, финансирана от международни институции.

Предвид географското си положение и възможностите си, София има потенциал да поеме ролята на "HUB" - основен логистичен център, предложи вицепремиерът Василев. Двете страни се съгласиха, че за създаването на подобен проект е необходима сериозна предварителна подготовка, оценка на възвращаемостта и изготвянето на цялостен план на проекта.

Пактът за стабилност ще подкрепи и усилията на българското правителство за разрешаването на проблемите и облекчаването на преминаването през граничните преходи, стана ясно още по време на срещата. Това е в съответствие с политиката на Пакта за разширяване на сътрудничеството и търговските връзки между страните от Балканския регион.

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed