Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
България може да довърши без външно финансиране проекта за свързването на железниците ни с Македония 26.03.2004

Без външно финансиране българските железници могат сами да довършат модернизирането и изграждането на българската част от проекта за свързването на железопътните линии на България и Македония – това заяви днес вицепремиерът Николай Василев след срещата си с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Агрон Буджаку в столицата Скопие.

Тъй като все още има недоизградени участъци от свързващата жп линия София-Скопие, нашата страна ще лобира заедно с Македония пред чуждестранните финансови институции и организации за търсене на възможности за финансиране на проекта, включително и в рамките на проектите по Коридор №8 – допълни Василев. Темата за ускоряването на изграждането на проекта за свързването на двете железници беше основен акцент в разговорите на министър Василев с министър Буджаку, тъй като проектът е част от Общоевропейския транспортен коридор №8.

Македонските железници имат нетен дълг към БДЖ в размер на 4 млн. евро. Той е натрупан в по-голяма степен в преходните периоди на разделянето на Югославските железници и в по-малка – през последните четири години.

Министър Василев подчерта, че МТС се отнася с разбиране към Македонските железници, които в момента са в тежък период. Наши експерти ще обсъдят възможността този дълг да бъде изплатен постепенно - не само с финансови средства, но и чрез предоставяне на стоки и услуги.

В областта на автомобилния транспорт двамата министри отчетоха добро сътрудничество. Разрешителните за товари в двете посоки в момента са достатъчни за осъществяване на транспортните комуникации. Очаква се ръст на търговията между България и Македония и ако разрешителните се изчерпят, няма проблем да се дадат нови и от двете страни.

На 17 юни 2004 г. българската авиокомпания “Хемус ер” ще открие въздушната линия София-Скопие. “Хемус ер” ще прави всеки четвъртък полети до столицата на Македония. Българската страна е заявила желание тези полети да бъдат и до Охрид. Предложението е “Хемус ер” да лети с един полет от София до Скопие и Охрид. Това е част от общите усилия на страните от региона за подобряване на транспортните ни връзки – отбеляза Николай Василев.

По-рано през деня вицепремиерът Николай Василев имаше среща с министър-председателя на Република Македония Бранко Цървенковски.

По време на визитата си министър Василев изрази позицията на българското правителство за подкрепа на Македония в процеса на интеграция в Европейския съюз и НАТО. България е готова да сподели опита си с Македония, за да може нашата съседка да се възползва от него.

От Скопие министър Василев заминава на посещение в столицата на Република Албания, Тирана, където ще открие Четвъртата сесия на Смесената междуправителствена българо-албанска комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

Министър Василев покани Агрон Буджаку да посети България.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed