Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Подписахме декларация за развитието на Коридор №VІІІ 31.03.2004

Министрите на транспорта на България, Македония, Албания и Италия, гръцкият посланик в Албания и представителят на Европейската комисия подписаха днес в Тирана съвместна декларация в подкрепа на развитието на Коридор №VІІІ. Това стана по време на неформалната среща на министрите на транспорта на страните-участнички в Общоевропейския транспортен коридор № VІІІ – България, Италия, Албания, Македония и Гърция.

В декларацията се призовава Европейската комисия и международните институции да приемат проектите по Коридор №VІІІ като свои приоритети, включително и по отношение на осигуряването на различни форми на финансиране за проектите – съобщи вицепремиерът Николай Василев.

Министър Василев беше на тридневно посещение в столицата на Албания, Тирана, където днес взе участие в неформалната среща на министрите на транспорта на страните-участнички в Коридор №VІІІ. Разговорите се проведоха по инициатива на министъра на транспорта и съобщенията на Република Албания Спартак Почи.

Министър Василев съобщи на своите колеги, че по покана на премиера Симеон Сакскобургготски още тази година ще се проведе среща на министър-председателите на държавите, през които минава Коридор №VІІІ. На нея ще бъдат обсъдени и предприети следващите конкретни мерки за развитието и експлоатацията на Коридора.

В речта си Николай Василев акцентира върху ролята на транспортната инфраструктура за привличането на повече инвестиции в икономиката на всички балкански страни. Министър Василев подчерта, че за България има два основни приоритета. Единият е изграждането на пътната инфраструктура по протежението на Коридор №VІІІ - процес, който е в напреднала фаза и до 1-2 години може да очакваме добри пътища между Тирана, Скопие, София, Бургас и Варна. И вторият приоритет е изграждането на железопътната линия от София до Скопие, а в последствие и от Скопие до Тирана.

Министрите, участващи в срещата, са се съгласили с това София да стане център за ръководство на въздушното движение на Балканите. Транспортните министри на Албания и Македония заявиха, че приветстват и очакват създаването на балканска авиолиния от типа “совалка”. Първоначално авиокомпанията “Хемус Ер” ще лети по дестинацията Тирана – Скопие – София – Букурещ и обратно, съобщи министър Василев. Считаме, че така ще бъдат осигурени добри връзки с другите балкански и европейски дестинации, защото “Хемус Ер” лети и до Истанбул, и Атина. Така на практика ще издигнем ролята на София като един от важните регионални центрове – каза още министър Василев.

Вторият етап на този проект предвижда създаването на подобна въздушна линия с Белград и Загреб.

На 29 март министър Василев се срещна в Тирана с министъра на транспорта и телекомуникациите на Албания Спартак Почи. По-късно двамата министри откриха заседанието на Четвъртата сесия на Смесената междуправителствена българо-албанска комисия за търговско-икономическо сътрудничество и Българо-албански бизнес-форум. Министър Василев имаше срещи и с Юли Буфи, председател на икономическата комисия на албанския парламент, с Кастриот Ислями, министър на външните работи и с Анастас Ангели, министър на икономиката, както и с Арбен Малай, министър на финансите. По молба на министър Малай Албания ще изпрати експерти в българските министерства на транспорта и съобщения и на финансите, за да се запознаят с нашия опит в областта на инфраструктурата и финансовата ни политика.

На Четвъртата сесия на Смесената междуправителствена българо-албанска комисия за търговско-икономическо сътрудничество беше подчертано, че България е на 5-то място по внос за Албания и че нашата страна ще се стреми да задълбочи партньорството си с Албания в областта на туризма и бизнеса.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed