Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Очаква се днес водолази да се спуснат до потъналия кораб "Хера" 19.02.2004

Очаква се днес следобед водолази да се спуснат до потъналия кораб "Хера", след като вчера турските спасителни власти успяха да обследват с робот мястото на инцидента и да заснемат кораба. Качеството на направения материал не е много добро, заяви директорът на ИА "Морска администрация" капитан Пейчо Манолов, който присъства на спускането на дълбоководната камера. Представителят на фирмата-оператор "Провидънс шипинг" е потвърдил, че направеният снимков материал е на кораба "Хера".

На 14 февруари около нос Маара е открит 1 спасителен пояс от потъналия кораб. На същото място е открит и черен спасителен плот без надписи. Той не е бил припознат като част от оборудването на "Хера". Ден по-късно е намерено и въже. На 17 февруари около нос Йон, на 10 километра източно от Босфора, са открити 4 спасителни жилетки, две от които са силно омазнени. На същото място е намерена и пейка с прикрепен горивен резервоар от дясната спасителна лодка на "Хера", която е припозната като част от реквизита на кораба. Всички предмети, открити по време на издирвателната операция, се намират в Центъра за трафик-контрол на Босфора.

След направените снимки беше уточнена и точната дълбочина на потъването на кораба - 73,5 м. "Хера" лежи на десния си борд. Липсва капакът на Хамбар No.1. Основната цел на обследването беше да се открие дали спасителната лодка и плотовете са потънали с кораба. Поради слабата видимост и многото разпилени останки на повърхността, не можаха да бъдат открити ясни доказателства за това. Материалът, направен от камерата-робот досега, също не показва това. Ако има лодка, най-вероятно тя е затисната и не може да се види, заяви капитан Манолов.

Припомняме ви, че първият опит да бъде спуснат робот на мястото на инцидента беше неуспешен. Вчера турските спасителни власти успяха да спуснат нова камера за дълбоководно заснемане на мястото на инцидента. Работата на издирвателните екипи продължи до 24.00 ч. Днес се очаква направеният филм да е окончателно готов и да бъде изгледан от турските власти и българските експерти.

По-доброто време и топящият се сняг позволяват работата на брега също да продължи по предварително разпределени райони.

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed