Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Фериботна връзка между България и Армения обсъдиха вицепремиерът Николай Василев и министър Андраник Манукян 24.02.2004

Създаването на фериботна линия между пристанищата Варна и Кавказ обсъдиха вицепремиерът Николай Василев и министърът на транспорта и съобщенията на Република Армения Андраник Манукян по време на двудневната трета сесия на Междуправителствената българо-арменска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе в Резиденция "Бояна". За използването на пристанище Кавказ има споразумение между президентите на Русия и Армения от преди няколко години. Тази фериботна линия ще бъде алтернативна на съществуващата вече Варна - Иличовск и значително ще подобри транспортните ни връзки с Русия и страните от Кавказкия регион - каза още министър Василев. Линията Варна - Кавказ беше обсъждана и при посещението на заместник-министрите на транспорта и съобщенията Анелия Крушкова и Красимира Мартинова в Москва миналата седмица. Те бяха част от българската делегация по време на визитата на министър Соломон Паси.

Спогодба за мултимодални превози вече е подписана от двете страни и Грузия, тя беше приета от Министерския съвет на 19 февруари т.г. С нея се регламентира сътрудничеството в тази област и се цели стимулирането на екологосъобразните железопътен и воден транспорт.

Армения ще увеличи от 50 на 100 разрешителните за автомобилни превози за България, ако се появи нужда от допълнителни разрешителни, арменската страна е готова да съдейства веднага.

По инициатива на арменската делегация беше обсъдена идеята за откриване на въздушна линия Ереван-София. Двамата министри заявиха, че ще информират авиопревозвачите в страните си и ще се направи икономическа обосновка за необходимостта от тази линия. Според министър Манукян новата дестинация би била рентабилна особено през летните месеци на година, когато туристи от Армения идват на почивка в българското Черноморие. Комисията отчете увеличаване на броя на туристите от Армения за България и обратно. През 2003 г. 11 000 арменски туристи са посетили нашето Черноморие.

Двете страни ще подкрепят развитието на Коридора ТРАСЕКА, както и Черноморската общоевропейска транспортна област. България и Армения ще продължат да си сътрудничат в Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и в Европейската комисия по транспорт.

Налице е увеличаване на стокообмена между двете страни, увеличава се и транзитът на стоки от Централна Азия за Европа през Иран, Армения, Грузия, Черно море и България.

Министър Василев припомни, че преди 1 г. нашата страна подкрепи Армения при членството й в Световната търговска организация. Армения подаде ръка на България през октомври миналата година, когато за генерален секретар на Постоянния секретариат на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА беше избрана българката Людмила Тренкова в рамките на арменското председателство. Министър Василев увери арменския си колега, че България ще върне жеста.

Около 10 основни теми бяха дискутирани по време на третата сесия на Междуправителствената българо-арменска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Бяха обсъдени актуални проблеми на двустранното сътрудничество в областта на: селското стопанство - дискутирани бяха възможностите за съвместни участия в изложения; социалното осигуряване - двете страни предложиха да се подготви и подпише нова спогодба. Армения поиска от нашата страна съдействие за разширяването на договорно-правната база по отношение проблемите с прането на пари.

Третата сесия завърши с подписването на протокол от вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев и министъра на транспорта и съобщенията на Армения Андраник Манукян.

***
В състава на арменската делегация участваха още Ара Аветисян, заместник-министър на науката и образованието, Тигран Давтян, заместник-министър на търговията и икономическото развитие, Давид Аветисян, заместник-министър на финансите и икономиката и др.

Втората сесия на Комисията се проведе на 10-11 април 2001 г. в Ереван.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail:rpetrova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed