Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
БМФ ще обжалва решението на френския съд в Брест за българския кораб "Добружда" 16.12.2003

Параходство "Български морски флот" ще обжалва решението на френския съд в Брест, с което той осъди днес с глоба от 200 хил. евро капитана на българския кораб "Добруджа" за умишлено замърсяване на водите на Гасконския залив през това лято.

Корабът "Добруджа" не е извършил замърсяването. Това се установява и от събраните по делото доказателства, заяви председателят на борда на директорите на Параходството Камен Киров.

Според адвоката на българската защита, френския адвокат Ватие, "Френският съд е взел решение без да има предвид произхода на замърсяването, все едно, че прилага тарифа за глоби. Не са обсъждани доказателствата по делото, които се базират на 6 проби, от които само една е годна за анализ и то с много съмнително качество."

На 30 юли в 15,30 ч българският кораб "Добруджа", плаващ във френски води, е бил отклонен от курса си от френски военен кораб към порт Брест по обвинение за замърсяване на околната среда. Замърсяването е било установено от френски патрулен самолет. Капитанът Йордан Големанов е отхвърлил обвинението, но е бил принуден да последва военния кораб.

След анализиране на предоставения от френските власти снимков материал се установи, че няма доказателства замърсяването в Гасконския залив да е извършено от българския кораб "Добруджа". Това беше съобщено във факс, изпратен от капитана на кораба до Министерството на транспорта и съобщенията.

Във факса Йордан Големанов съобщава, че френските власти са взели девет работни проби от цистерна с мазут и от сантинните води, намиращи се на кораба.

След обобщаване на показанията и анализиране на предоставения снимков материал става ясно, че снимките не показват извършване на разлив от кораба. В част от тях се наблюдава силно замърсяване на морската повърхност, без доказателства, че то е направено от "Добруджа".

Единствените операции, извършвани на българския кораб по време на прелитането на патрулиращия самолет, са миене на финестрините на мостика със "сладка" вода, пише още във факса до Министерството.


За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed