Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Анелия Крушкова и Милаим Айдини обсъдиха изграждането и развитието на коридор VІІІ 04.11.2003

Състоянието и перспективите за развитието на проекта за свързване на железопътните мрежи на България и Македония, както и възможностите за ускоряване на развитието на Общоевропейския транспортен коридор VІІІ бяха обсъдени днес на кръгла маса, организирана от Министерството на транспорта и съобщенията, в резиденция "Бояна". На срещата присъстваха заместник-министърът Анелия Крушкова, министърът на транспорта и съобщенията на Република Македония Милаим Айдини и представители на международни финансови институции и организации.

През последните няколко години между Република България и Република Македония бяха подписани около 40 двустранни документа, което създаде изключително благоприятни предпоставки за развитието на българо-македонските отношения във всички сфери на обществено-икономическия живот. Това каза при откриването на дискусията заместник-министър Анелия Крушкова.

Анелия Крушкова припомни, че свързването на железопътните мрежи на двете страни е регламентирано със Спогодба, подписана на 12 март 1999 г.

Заместник-министър Крушкова определи като изключително важна стъпка подписаната през септември тази година съвместна декларация между министрите на транспорта и съобщенията и министрите на финансите на България и Македония, изразяваща взаимната воля за ускорено финализиране на проекта. Декларацията беше представена на неформалната среща на министрите на транспорта на страните- участнички в Меморандума за разбирателство за Общоевропейския коридор VІІІ в гр. Бари, Италия, на 18 септември тази година.

Припомняме ви, че по време на срещата в Бари участниците се обединиха около идеята, че е необходимо координиране на усилията на всички страни, през чиято територия преминава Общоевропейския транспортен коридор VIII, за привличането на международните финансови институции за изграждането и развитието на Коридора.

Македонският министър на транспорта и съобщенията Милаим Айдини заяви по време на кръглата маса, че за правителството на Македония изграждането на Коридор VІІІ е приоритетно. Необходими са още около 250 млн. евро инвестиции за доизграждането на македонската част за свързването на железниците на България и Македония.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.governemnt.bg

Приложение
 Dopalnitelna_informacia.doc (28 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed