Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Конвой с техническа помощ за Афганистан ще премине през България 09.09.2003

На 10 и 11 септември 2003 г. /сряда и четвъртък/ през територията на България ще премине колона от 10 тежкотоварни автомобила Мерцедес-Бенц Актрос и придружаващи ги помощни превозни средства.

Конвоят превозва над 200 т. техника и съоръжения - безвъзмездна помощ за Афганистан, предоставена от правителството на Федерална република Германия и германски държавни организации. Техническата помощ ще бъде използвана при възстановяването на икономиката на Афганистан, като основно е предназначена за ремонтиране на енергийни мрежи, училища и болници, за пробиването на кладенци за питейна вода и възстановяване на водоснабдяването.

Транспортирането на помощта се осъществява от концерна ДаймлерКрайслер под егидата на Европейския съюз. Тържественият старт на мисията беше даден в Брюксел от г-жа Лойола де Паласио, вицепрезицент на Европейската комисия, отговарящ за транспорта и енергетиката.

В продължение на близо един месец конвоят ще пропътува 6 хиляди километра по транспортния коридор Европа - Кавказ - Азия (ТРАСЕКА) и ще премине през Германия, Австрия, Унгария, Сърбия и Черна гора, България, Черно море, Грузия, Азербайджан, Каспийско море, Туркменистан, Узбекистан и Афганистан. Маршрутът от Брюксел до Кабул не е избран случайно. Една от основните цели на мисията е популяризирането на най-пряката транспортна връзка между Европа и Централна Азия и доказване на икономическата ефективност от използването на ТРАСЕКА като хуманитарен коридор за Афганистан.

Министерството на транспорта и съобщенията, като водещо в страната по въпросите на програмата ТРАСЕКА*, се включи в инициативата на ДаймлерКрайслер с осигуряване на необходимото съдействие за безпрепятственото преминаване на конвоя през територията на България. Представителните и координиращите функции по осъществяването на българската част от мисията ще бъдат поети от заместник-министър Анелия Крушкова, която е национален секретар за ТРАСЕКА в България. Представител на МТС ще придружи конвоя от Калотина до Бургас.

Заедно с конвоя пътуват журналисти от водещи европейски издателства, както и екипи от най-големите германски електронни и печатни медии.

* * *
Преди 10 години, през 1993 г., Европейският съюз създава програмата ТРАСЕКА (www.traceca.org) като средство за осигуряване на техническо съдействие и инвестиции в транспорта и транспортната инфраструктурата на 8 държави от Кавказкия и Централноазиатския регион. Програмата цели чрез подобряването на транспортните връзки да се отвори достъпът на тези страни до световните пазари по суша и море. С развитието на програмата в посока свързване на коридора ТРАСЕКА с европейските транспортни мрежи постепенно към нея са привлечени Украйна и Молдова, а по-късно - след 2000 г.- България, Румъния и Турция. До момента по линия на програмата ТРАСЕКА са реализирани проекти на обща стойност над 110 млн. евро.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed