Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Разширеният Европейски съюз трябва да осигури достатъчно ресурси за развитие на Транс-европейската транспортна мрежа 02.07.2003

Групата Ван Мирт предлага да мобилизира и координира инвеститори, които да изпълнят приоритетните проекти до 2020 г.

Групата на високо равнище Ван Мирт беше създадена в края на миналата година с мандат от г-жа Лойола Ди Паласио, вицепрезидент на Европейската комисия и отговарящ за транспорта и енергетиката. Целта на Групата беше до средата на 2003 година да бъдат преразгледани критериите за избор на проекти за развитие на транспортната инфраструктура на Европейския съюз и на тази база да бъде подготвен списък от нови приоритетни проекти, които да бъдат завършени до 2020 година. Групата, председателствана от г-н Карeл Ван Мирт, беше съставена от по един представител на страните членки, по един наблюдател от присъединяващите се страни и наблюдател от Европейската инвестиционна банка.

Групата на високо равнище потвърди нуждата от преоценка на насоките за развитие на Транс-европейската транспортна мрежа (TEN-T), определени от Европейския парламент и Европейския съвет през 1996 г. Прегледът на сегашното състояние на транспортната мрежа показва, че тя се характеризира с обезпокоително увеличаване на натовареността, запазване на тесните места и липсващи връзки и липса на интероперабилност (съвместимост) между отделните мрежи. Перспективата от присъединяването на 12 нови страни членки акцентира върху нуждата от нов подход за запазване на конкурентноспособността на европейската икономика и за гарантиране на балансирано и устойчиво развитие на транспорта.

За тази цел бяха определени и използвани нови критерии и методи за оценка на предложените проекти, като основно вниманието беше насочено към проектите, разположени на главните транс-европейски оси. Висок приоритет бе даден на проектите с общоевропейско значение и проектите, повишаващи социалното и икономическо приобщаване и устойчивото развитие на транспорта, наблягайки на проблемите на безопасността и защитата на околната среда.

На базата на тези критерии, методи и предложенията, получени от страните членки, присъединяващите се страни и Европейската комисия, Групата идентифицира серия от проекти с най-голямо значение за развитието на Транс-европейската транспортна мрежа. От своя страна участниците в Групата потвърдиха ангажимента на своите държави да започнат работа по всички участъци от всеки един от тези проекти най-късно през 2010 г., така че да бъдат в експлоатация най-късно през 2020 г.

Благодарение на професионално подбраните и изготвени предложения, в списъка с приоритетни проекти бяха включени всички стратегически проекти, предложени от българското Министерство на транспорта и съобщенията. Това са проектът за елиминиране на тесните места по Рейн - Майн - Дунав, включващ целия участък на реката на българска територия, модернизирането на железопътната линия Кулата - София - Видин, изграждането на автомагистралата Солун - София и модернизирането на железопътната линия македонска/българска граница - София - Бургас/Варна.

Включването на всички български предложения (на обща стойност 4,150 милиарда евро) представлява голям успех в транспортната политика на страната. Осъществяването на изброените по-горе проекти ще осигури 22 700 нови работни места и ще повиши значително качеството на транспортните услуги на българска територия.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed