Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Колежът по телекомуникации и пощи - осемдесетгодишна традиция в обучението 09.05.2003

На 9 май 2003 г. Колежът по телекомуникации и пощи празнува 80 годишнината от създаването си.

Първият указ за "откриване на училище за практическото и теоретическото изучение на телеграфната и пощенската служба" на княз Александър І Батенберг е от 21 декември 1881 г. С него се определят предмета на дейност, изискването за постъпване, финансовата подкрепа от правителството и начина на назначаването на завършилите.

В началото обучението е поверено на армейските школи. Армията подготвя специалисти до ликвидирането на телеграфопощенското ведомство съгласно Ньойския мирен договор.

Поражда се идеята да се създадат Държавни телеграфопощенско и железопътни училища. Първите ученици са приети през есента на 1922 г. На 30 ноември 1922 година ХІХ-то Обикновено народно събрание гласува и приема закон за откриване на телеграфопощенско и железопътно училища в Столицата. На 22 януари 1923 г. в Държавен вестник се публикувана Указ на Цар Борис ІІІ с който се узаконява училището.

На 12 март 1941 г. е публикуван Указ № 7 за преобразуване на Телеграфопощенското училище в Държавно телеграфопощенско училище със статут на полувисше учебно заведение, подготвящо кадри за пощите и за войската.

Великото Народно събрание с Указ от 31 март 1948 г. обнародва решението за създаване на Държавен телеграфопощенски институт с курс на обучение 2 години, даващ полувисше образование.

През 1954 г. той е преобразуван в Полувисш институт на съобщенията (ПИС), с тригодишен курс на обучение.

С решение на ХХХVІІІ Народно събрание от 17 юли 1997 г. Полувисшият институт на съобщенията е преобразуван в Колеж по телекомуникации и пощи - самостоятелно висше училище с тригодишен курс на обучение, подготвящо до образователно - квалификационната степен "специалист по..." на професионалното висше образование.

Като проследи хронологията на актовете за създаване и преобразуване на предшествениците на Колежа по телекомуникации и пощи (КТП), Академичният съвет на КТП реши, че подходящата дата за честване на 80 годишния юбилей на Колежа е 9 май - Деня на Европа.

Телекомуникациите и пощите са най-яркото доказателство, че Европа и света могат да бъдат единни, без граници и без страх от дистанциите и времето.

КТП не може да измени на традицията и въпреки, че е самостоятелно висше училище, е в непрекъснат диалог не само с традиционните потребители на кадри БТК - ЕАД и "Български пощи" ЕАД, но и с Асоциацията на операторите за куриерски услуги, десетките малки и средни фирми, работещи в областта на телекомуникациите и с Асоциация "Телекомуникации" като най-авторитетна браншова организация.

Традиция е в държавните телеграфопощенски училища и институти на практическото обучение да се отделя особено внимание. В учебните планове на КТП не по-малко от 15 % от хорариума е за практически занятия с реална апаратура, където се добиват умения на базата на знанията от лекциите и лабораторните упражнения. Тази подготовка, тези умения правят нашите възпитаници търсени, особено от малките и средни фирми, които не могат да си позволят лукса да организират фирмено обучение за практическа адаптация.

Добрата практическа подготовка изисква и добра материална база.От създаването на специализирано училище до преобразуването през 1997 г. в Колеж, училищата и институтите по съобщения са били към ведомствата (Дирекции, министерства, комитети) на пощите и телеграфите. Дори в закони е указано, че им се предоставят образци от съоръженията, които са в експлоатация. Тук трябва да споменем с благодарност БТК - ЕАД и съответно Софийски телефонни и телеграфни съобщения, колегите от телевизионната кула и от космическата станция в Плана, от "Български пощи" ЕАД и всички Софийски пощенски клонове, Siemens - I&C EOOД, фирмите ЕЛТА - R (оборудвала цяла лаборатория с всички свои малки учрежденски цифрови централи), "Кабел ТВ консултант" - ООД, на чиято техника в областта на оптичните комуникации винаги може да разчитаме и други, предоставили документация и възможности за практика. Internet е реално достъпен и безплатен за студентите през целия ден (имаме 1 компютър на 5 редовни студента). Разполагаме със собствена станция за кабелна телевизия за учебни цели и 70 % от стаите в студентските общежития са с достъп до нея.

Традиция е най-добрите специалисти - цивилни и военни на щат или привлечени като лектори да преподават в телеграфопощенските училища и институти. Невъзможно е да се споменат всички, но всеки специалист в бранша у нас знае кои са Иван Ганчев, Асен Маринов, Васил Халачев, Тома Николов, Юлиян Маринов и др., преминали след това в Политехниката и във ведомствения научно - изследователски институт на съобщенията. Днес преподавателският състав на КТП е над 60 преподаватели, от които 32 професори и доценти.

Възпитаниците на училищата и институтите, предшественици на КТП са хората, изградили основните съобщителни линии и съоръжения в България до 50 година, когато в техните редици се вливат и завършилите Политехниката инженери. Те изграждат и експлоатират телефонните и телеграфни съоръжения от новото поколение (първата А 29 през 1936 г.), първите високочестотни уредби, първите 2 радиопредавателя в София, тези във Варна и Стара Загора, мощния във Вакарел, радиотелеграфните станции за връзка със света. Обслужвали са новите модерни пощенски станции с кореспонденция през 1935 г. само на писмата над 140 милиона (обем, впечатляващ и сега)!

Днес нашите възпитаници в активна възраст са на ключови ръководни и изпълнителски длъжности, формират гръбнака на националната съобщителна система.

За да бъдат те в крак с новите цифрови комуникации и информационните технологии в КТП бе създаден сектор за следдипломно обучение. Действа Локална Cisco академия с много добре оборудвана лаборатория съгласно стандартите на фирмата. И тук се връщаме към традицията, към генетичната връзка. През последните години КТП активно работи по преквалификацията и социалната адаптация на освобождаваните от армията военнослужещи.

След преобразуването Колежът доразви съществуващите връзки с училищата на Дойче телеком. Всяка година професор от Германия изнася пълен курс от лекции в актуална техническа или икономическа област. Наши студенти и преподаватели участвуват в интернационалните дни на обучение по телекомуникации в Германия. Разменяме стажанти и дипломанти. Имаме двустранен договор за сътрудничество и активно работим с Московския технологичен университет по информатика и съобщения. Поканени бяхме и КТП е съосновател и член на Световния технологичен университет на ЮНЕСКО, обединяващ над 100 университета от близо 40 страни.

Успешно защитената мисия на Колежа по телекомуникации и пощи, базираща се на традиционно авторитетното място на предшествениците ни в професионалното образование у нас, добрата учебна материална база, социалните придобивки на студентите, традиционно силните връзки с потребителите на кадри и авторитетния преподавателски състав дадоха основание на Националната агенция по оценяване и акредитация да постави висока оценка на КТП, гарантираща право за обучение за максимално предвидения по Закона за висше образование срок - 5 години.

Всеки юбилей е повод за равносметка. За нас тя е свързана с благодарност към предшествениците и преклонение пред стореното от тях. Но юбилеят е и върхът, от който гледаме към бъдещето. Това, което виждаме ни изпълва с оптимизъм!

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed