Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Лицензионният режим за таксиметров превоз се заменя с регистрационен 12.06.2003

Лицензионният режим за извършване на таксиметров превоз на пътници с леки автомобили ще бъде заменен с регистрационен, предвиждат одобрени от правителството премини в Закона за автомобилните превози.

За вписване в регистъра водачите трябва да отговарят на изискванията за благонадеждност и професионална компетентност, обясни заместник-министър Любомил Иванов на пресконференция в Министерски съвет. Отпада условието за финансова стабилност на кандидатите за таксиметрови шофьори. Задължително условие за водачите е местата в колите да бъдат застраховани, а също и да бъде платена застраховка “Гражданска отговорност”.

На шофьорите на такси без удостоверение за регистрация ще бъдат налагани санкции, най-тежката от които е спиране на автомобила от движение и отнемане на правоспособност. Цените за издаване на регистрацията ще бъдат определени в специална наредба към закона, веднага след приемането му, уточни заместник Иванов.

В наредбата за регистрация на таксиметровите превози ще бъде предвиден и механизъм за публичното им оповестяване, т. е. отличителните знаци, с които клиентите ще могат да ги разпознаят като легитимни превозвачи.

Другият важен момент в изменения закон е дефиницията на понятието “превози” за собствена сметка и отличаването им от превозите, с които се извършва транспортен бизнес, обясни заместник-министърът. Под категорията на собствените превози попадат само тези, които се извършват за сметка на самото предприятие и във връзка с неговата дейност. Типичен пример за такъв вид превоз е извозването на работници от работното им място до дома им. В този случай е необходима само регистрация, а не лиценз, защото е само съпътстваща дейност, допълни Любомил Иванов.

С промените в закона се въвежда още ограничаване на скоростта за превозвачите на пътници и товари на територията на страната, както това е при международните превозвачи, каза Любомил Иванов. За автобусите ограничението на скоростта ще бъде - 100 км/час, за товарните автомобили - 90 км/ч.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed