Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Петров обсъжда как хората в неравностойно положение у нас ще могат да ползват европейските стандарти в информационните технологии 10.04.2003

Министър Петров е на посещение в Република Гърция по покана на министъра на транспорта и съобщенията на Република Гърция г-н Христос Верелис. Министър Пламен Петров ще вземе участие в симпозиум по e-Inclusion на тема "Towards an Inclusive Information Society in Europe", който ще се проведе на 11 и 12 април 2003 г.

Предвижда се участие на министри на страните-кандидатки, членове на Европейския парламент, експерти в областта на e-Inclusion и представители на европейските организации, работещи с хора с недъзи, възрастни хора и хора с неравностойно социално положение.

В рамките на семинара се предвижда министър Пламен Петров да се срещне с гръцкия министър на транспорта и съобщенията г-н Христос Верелис, за да бъдат обсъдени въпроси от взаимен интерес в областта на транспорта и съобщенията.

Също така в програмата на министър Пламен Петров е предвидена среща с еврокомисаря Ерки Лийканен. На срещата министър Петров ще представи успешното участие на България в Програмата "Технологии на информационното общество" от Пета рамкова програма на ЕС, в която са участвали 100 български организации в 76 успешни проекта и е договорено финансиране в размер на общо 7 млн. евро.

Министър Петров ще потърси подкрепа от еврокомисаря Лийканен за участието на България в Шеста рамкова програма и новите програми e-Content и e-Safe. За участието си в тези програми България ще заложи на силните си страни в областта на ИКТ - за създаване на многоезично цифрово съдържание (multilingual digital content) и приложения ориентирани към основните икономически и социални потребности на обществото: e- work, e-commerce, e-learning, e-government, e-business, e-health.

Симпозиумът по e-Inclusion се организира в контекста на Гръцкото председателство от гръцкото министерство на транспорта и съобщенията в сътрудничество с Европейската комисия.

Ключовата дума "e-Inclusion" и смисъла, който влагат в нея от Европейския съюз е създаването на условия за всички слоеве от населението да ползват услугите на Информационното общество.

E-Inclusion препоръчва действия в следните две направления, върху които ще се концентрират и обсъжданията на кръглите маси по време на симпозиума е развитието на потенциала на Информационното общество за хора с физически недостатъци и отстраняване на "бариерите" пред Информационното общество.

За хората с физически увреждания е необходимо да бъдат създадени подходящи услуги и съдържание в интернет, с цел облекчаване на административното обслужване за хора с физически недостатъци, създаване на работни места с възможност за работа от дома и т.н.
За по-отдалечените райони и общини е необходимо създаването на подходящо местно съдържание.

Според проучване, в Европейския съюз 4 от 10 човека, които не използват Интернет не разбират как внедряването на информационните услуги ще подобри качеството на живота им. Около 13% от по-ниско образованите, с по-ниски доходи не знаят какво е Интернет.

За да бъде преодоляно съществуващото разделение е необходимо:

  • да се създаде подходящо законодателство - предвижда се в новото Законодателство на ЕС Директивата за универсалната услуга да включва и достъп до Интернет
  • да бъдат изградени публични точки за достъп до Интернет
  • да се развият инициативи за предоставяне на информационно и комуникационно оборудване на изплащане, облекчени заеми и др.
  • да се развие инфраструктурата в рядко населени райони
  • компютри втора употреба или излезли от употреба в администрацията да се предоставят на хора с ниски доходи или с физически увреждания
  • да се предоставят възможности за обучение и придобиване на компютърни умение - инициативата e-learning.
  • да се разработи интернет страница с подходящо съдържание за хора с физически недостатъци - до края на 2003 г.
  • да се разработи интернет страница, която да улеснява възприемането й от хора с физически недостатъци - по-голям формат на текста, озвучаване на съдържанието и др.

Изградени са 20 телецентъра в рядко населени райони, предоставящи телекомуникационни услуги и достъп до Интернет. Одобрен е проект с финансиране от ITU в размер на 440 000 евро за изграждане на нови телецентрове.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed