Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
България дава тласък в развитието на балканските инфраструктурни проекти 24.04.2003

След успешно проведените разговори с албанския министър Спартак Почи вчера, днес 24.04.2003 г., по време на 87-та сесия на Европейската конференция на министрите на транспорта, министър Пламен Петров продължи разговорите за развитието на общоевропейските транспортни коридори VІІІ и Х с македонския министър на транспорта и съобщенията Милаим Айдини и Мария Рашета-Вукосавлевич - министър на транспорта и телекомуникациите на Сърбия.

На срещата си с министър Айдини, министър Петров информира македонския си колега за подетата инициатива от българска страна за провеждане на експертна среща в София между инфраструктурните специалисти на България, Албания и Македония, в рамките на която българските експерти да предадат своя опит на колегите си от останалите страни и още веднъж потвърди подкрепата на българската страна за изпълнението на проекти за развитието на Общоевропейски транспортен Коридор VIII, и най-вече на проекта за свързване на железопътните мрежи на двете страни.

Двамата министри се договориха експертната среща да бъде свикана по възможност до края на месец април 2003 г.

По време на срещата с министър Мария Рашета-Вукосавлевич, министър Пламен Петров, още веднъж изказа съболезнованията и съчувствието на България по повод на трагичния атентат срещу сръбския министър-председател г-н Зоран Джинджич, и подчерта пълната подкрепа и разбиране на страната ни за задълбочаване и развитие на демократичния процес в Сърбия и Черна гора.

Двамата министри изразиха задоволство от динамичното и ползотворно сътрудничество между двете страни в областта на транспорта през изминалите няколко години. Беше подчертано, че след последната Трета сесия на смесената българо-югославска междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество, проведена на 7-8 октомври 2002 г. в София, контактите и сътрудничеството в областта на транспорта са изведени на едно ново по-високо ниво, което благоприятства и подпомага двустранните отношения на двете страни като цяло.

По време на срещата бяха обсъдени съвместни проекти от приоритетно значение за двете страни, и по специално реконструкцията, модернизацията и електрификацията на железопътната линия Драгоман - Димитровград, изграждането на магистралата София - Ниш, които са от изключително значение за комплексното изграждане на Общоевропейски транспортен коридор X, както и подновяване на работата на съвместния българо-сръбски Комитет по проблемите на транспорта.

Беше изразено взаимното желание на двете страни, за ускоряване работата по гореспоменатите проекти, с цел по-бързо им включване в регионалната и общоевропейската транспортни мрежи.

По време на официалния разговор, г-н Пламен Петров поднови поканата си към г-жа Рашета-Вукосавлевич, да посети България в удобно за нея време, за продължаване и задълбочаване на сътрудничеството между двете министерства. В края на разговорите, двамата министри още веднъж изразиха задоволството си от бързото развитие на добросъседските отношения между двете страни, като оцениха високо тяхното значение за стабилността и развитието на балканския регион.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed