Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Строителството на Лот Б2 - Изграждане на нова пистова система и съпътстващи работи на летище София ще осигури още над 500 работни места 14.03.2003

На 14 март 2003 г. в Министерство на транспорта и съобщенията се състоя официална церемония по подписването на договора за изпълнение на строителството на Лот Б2 - Изграждане на нова пистова система и съпътстващи работи, като част от общия проект за "Реконструкция, развитие и разширение на Летище София", в резултат на което ще се осигурят още над 500 работни места както с пряко ангажиране в строителството, така и чрез косвено включване на десетки фирми подизпълнители, след като вече се откриха 2200 работни места при изграждането на нов пътнически терминал и прилежаща инфраструктура.

Договорът бе подписан:

От страна на изпълнителя на строителството на Лот Б2 - г-н Хелми Али Ел-Гохари, технически мениджър на Mohammed Al-Kharafi & Sons - Admark General Contracting Co.

От страна на "Летище София" - г-н Стоил Пашкунов, изпълнителен директор.

Изпълнителят по договора беше избран измежду общо 6 кандидати, подали тръжни предложения, по международна тръжна процедура, проведена съобразно изискванията на Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие, като основен източник на финансиране по силата на сключен Договор за заем. Съгласно графика за изпълнение на строителните работи, заложен в договора с джойнт венчъра, изграждането на новата пистова система и съпътстващи работи трябва да приключи за срок от 22 месеца и след провеждане на съответните изпитания и тестове в началото на 2005 г. да започне неговата реална експлоатация.

Главният изпълнител по проекта, Mohammed Abdoulmohsin Al-Kharafi & Sons for General Trading, General Contracting & Industrial Structures W.L.L. е фирма със седалище в Кувейт с доказана репутация, успешна практика и богат опит в строителния отрасъл, изпълнител на голям брой летищни и инфраструктурни проекти за последните 20 години в Кувейт и чужбина. Едни от най-значимите като мащаб и стойност проекти са свързани с международното летище в Кувейт, международното летище "Адис Абеба" в Етиопия, новото летище и пътен възел в Абу Даби, ОАЕ, Летище "Марса Алам" в Египет, летище "Сир Сересте Кама" в Боствана, международното летище в Уест Индиз и др.

За строителството на новата пистова система на 22.06.1998 г. бе подписан договор между правителството на Република България и Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие на стойност 12,3 млн. кувейтски динара или приблизително 42 млн. евро, ратифициран със закон, приет от Народното събрание на 28 октомври 1998 г.

Стойността на договора за Лот Б2 - Строителство на нова пистова система и съпътстващи работи е 52 973 000 щ.д.

Министър Пламен Петров изрази своята благодарност за финансовата подкрепа на Кувейтския фонд за предоставянето на заема на стойност 12,3 млн. кувейтски динара или приблизително 42 млн. евро за изграждането на новата пистова система. Тази сума, както и средствата, предоставени като заем в размер на 60 милиона евро от Европейска инвестиционна банка и безвъзмездната финансова помощ от 50 милиона евро от Европейския съюз по програма ИСПА, и българското съфинансиране правят възможно практическото изпълнение на идеята за ново модерно международно летище в София.

След завършване на строителството софийското летище ще разполага с нова писта (3 600 м х 45 м плюс странични ивици за безопасност), разположена успоредно на съществуващата.

На церемонията присъстваха министърът на транспорта и съобщенията на Република България Пламен Петров, г-н Хелми Али Ел-Гохари, техническият директор и представители за Mohammed Abdoulmohsin Al-Kharafi & Sons for General Trading, General Contracting & Industrial Structures W.L.L. /Кувейт/ - Admak General Contracting Company /ОАЕ/, г-н Адел Ал Адгам, трети секретар в Посолството на Държавата Кувейт в България, г-н Стоил Пашкунов, изпълнителният директор и представители на Летище София, Иван Симидчиев - директор Дирекция "Национален строителен контрол" и Людмила Тасева - вътрешен контрол, представители на Европейска инвестиционна банка, Министерство на транспорта и съобщенията, Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, депутати и др. официални гости.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed