Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Осма сесия на Смесената междуправителствена българо-румънска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество 19.03.2003
Утре, 20 март 2003 г. (четвъртък) започва Осмата сесия на Смесената междуправителствена българо-румънска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която ще се проведе на 20 и 21 март 2003 г. в София. Българската делегация ще се ръководи от г-н Пламен Петров, министър на транспорта и съобщенията, председател на българската част на Смесената комисия. Румънската делегация ще се ръководи от г-н Мирон Тудор Митря - Министър на благоустройството, транспорта и жилищната политика - Председател на румънската част на Смесената комисия.

По време на Сесията ще бъде направен анализ на състоянието на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни. Двете делегации взаимно ще се информират относно общото икономическо положение във всяка от страните.

Ще бъде направена обща оценка на досегашното развитие на двустранните отношения между Република България и Румъния в следните области: транспорт, регионално развитие и благоустройство, търговия, енергетика, промишленост, малки и средни предприятия, финанси, социално дело, съобщенията, селско стопанство, околна среда и други. Ще бъдат обсъдени предложенията на двете страни за активизиране на икономическите и на търговските отношения. В областите, представляващи особен интерес за двете страни ще бъдат създадени работни групи за обсъждане на конкретните предложения на двете делегации.

По време на предстоящата Осма сесия на Смесената комисия двете страни, с цел увеличаване на търговския стокообмен и активизиране на търговските взаимоотношения между двете страни, ще обсъдят мерки за подпомагане активизирането на преките връзки и контакти между икономическите субекти на двете страни, между браншовите камари на производителите, международните панаири и други неправителствени организации на двете страни.

В областта на промишлеността българската страна ще постави пред румънската страна въпроса за задълбочаване на сътрудничеството в следните области: машиностроене и електротехника; химическа промишленост; металургия; хранително-вкусова промишленост.

Българската страна предлага на Осмата сесия на Смесената комисия да бъдат обсъдени въпросите за обмена на информация и сътрудничество между търговско-промишлените палати и организиране на бизнес форуми в двете страни.

Двете страни ще обсъдят възможностите за регионално и местно сътрудничество в областта на туризма, стандартизацията, социалното осигуряване и др.

Във връзка с актуализацията на двустранната договорна база в областта на социалното осигуряване, Националния осигурителен институт на Република България и Националната социално-осигурителна институция на Румъния имат намерение да предприемат необходимите действия за подписване на нова спогодба в тази област, която да смени действащата Конвенция между правителството на Народна република България и правителството на Румънската народна република за сътрудничество в областта на социалните въпроси от 31.05.1960 г.

В рамките на Осмата сесия на Смесената комисия двете страни ще обменят информация за предвидените в законодателствата на двете страни механизми за насърчаване развитието на малките и средни предприятия.

Ще бъдат набелязани мероприятия за задълбочаване на двустранно сътрудничество с цел дългосрочно планиране и провеждане на конкретни мерки за стимулиране на транс-гранично сътрудничество, осъществяване на съвместни дейности и партньорство между представителите на малкия и среден бизнес и др.

В рамките на Осмата сесия българската среда ще направи предложение двете страни да обсъдят възможностите за тяхното участието в проекта за изграждане на интегрирана система за трансграничен мониторинг на река Дунав, явяващ се продължение на проекта "Подобряване на мрежите за мониторинг на долен Дунав" и да обменят информация относно изграждането на Речна информационна система за нуждите на корабоплаването в общия участък от река Дунав, както и да бъде създадена експертна група за подготовка на съвместен проект.

В областта на съобщенията по време на Осмата сесия ще бъдат обсъдени възможностите за създаване на съвместни проекти в рамките на Черноморското икономическо сътрудничество, които да залегнат в актуализирания План за развитие на съобщенията в Черноморския регион, като също така ще бъде разменена информация относно дейностите, които двете страни осъществяват за изграждане на информационно общество: нормативна и регулаторна рамка, инфраструктура, инициативи, проекти и др.

С цел активизиране на отношенията в областта на регионалното сътрудничество, българската страна предлага по време на Осмата сесия да бъде обсъдена реализацията на Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Румъния, която цели подпомагане на добросъседските отношения и стабилността по граничните райони на двете страни, повишава степента на взаимодействие между граничните региони, в интерес на местните общности чрез финансиране на проекти, които ще допринесат за подобряване на съществуващата инфраструктура в областта на енергетиката и транспорта с цел завършване развитието на Трансевропейските мрежи, в съответствие с насоките, възприети от Европейската комисия.

В дневния ред на Осмата сесия на Смесената комисия ще бъде включен за обсъждане въпроса за сътрудничество в областта на природния газ и по-конкретно транзита на природен газ от Русия до Балканските страни и от Каспийския регион (Туркменистан и Иран) до Централна и Западна Европа. Същевременно ще бъдат засегнати въпросите, свързани със сътрудничеството между двете страни при процесите на създаване на Регионален електроенергиен пазар в Югоизточна Европа в съответствие с подписания на 15 ноември 2002 г. Атински меморандум.

В областта на селското стопанство ще бъдат обсъдени следните теми: засилване на контактите в областта на земеделието и горите, рибарството, аквакултурите, животновъдството и растениевъдството, обсъждане на въпроса за създаване на Смесена работна група, която да работи в областта на карантината и защитата на растенията.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed