Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Осма сесия на Смесената междуправителствена българо-румънска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество 21.03.2003

Днес, 21 март 2003 г. в гр. София с подписване на протокол приключи Осмата сесия на Смесената междуправителствена българо-румънска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Българската делегация беше ръководена от г-н Пламен Петров, министър на транспорта и съобщенията, председател на българската част на Смесената комисия. Румънската делегация беше ръководена от г-н Мирон Тудор Митря - Министър на благоустройството, транспорта и жилищната политика - Председател на румънската част на Смесената комисия.

По време на Сесията беше направен анализ на състоянието на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни. Двете делегации се информираха взаимно за общото икономическо положение във всяка от страните.

Беше направена обща оценка на досегашното развитие на двустранните отношения между Република България и Румъния в следните области: транспорт, регионално развитие и благоустройство, търговия, енергетика, промишленост, малки и средни предприятия, финанси, социално дело, съобщенията, селско стопанство, околна среда и други. Обсъдени бяха предложенията на двете страни за активизиране на икономическите и на търговските отношения. В областите, представляващи особен интерес за двете страни се създадоха работни групи за обсъждане на конкретните предложения на двете делегации.

По време на Осмата сесия на Смесената комисия двете страни постигнаха следните договорености в областите от взаимен интерес:

Транспорт
По време на срещата двете страни се съгласиха, че подобряването на условията за навигацията по река Дунав в общия българо-румънски участък е въпрос от изключително значение както за България и Румъния, така и за останалите дунавски страни.
Към настоящия момент е изготвено проектно предложение за кандидатстване за финансиране от Европейския съюз за съвместния проект "Подобряване на навигацията в българо-румънски участък на река Дунав от км 530 до км 520 - Батин и от км 576 до 560 -Белене".
Изготвени са идейни проекти за реализацията на проекта. По експертна оценка за изпълнението на проекта ще са необходими около 138 млн. евро, като всяка една от страните осигурява финансиране на дейностите, за които е отговорна съгласно същия доклад. Същевременно румънската страна също участва с предложение за финансиране по линия на Европейския съюз.

С голямо задоволство бих искал да отбележа, че в рамките на проведената среща двете страни се информираха за резултатите от представянето на проектите от всяка страна пред Европейския съюз, както и потвърдиха намерението си да работят съвместно и в бъдеще при съгласуване на параметрите на проекта, видовете и количествата дейности за изпълнение, и др.

Двете страни обмениха информация по предстоящото въвеждане в експлоатация на новите центрове за управление на въздушното движение на двете страни в София и Букурещ. Двете страни се договориха при пробните тестове на новите системи да присъстват експерти от двете страни с оглед намиране на общи решения на съществуващите проблеми.
Двете страни, че проведените консултации са поредната стъпка пред задълбочаване на сътрудничеството в областта на управление на въздушното движение в югоизточна Европа.

Търговия, индустрия, малки и средни предприятия и туризъм
Смесената комисия даде положителна оценка за развитието на двустранните търговско-икономически връзки. Двете страни направиха преглед на двустранната търговия и развитието на българската и румънската икономика. Отбелязани бяха някои различия в официалните статистически данни, отнасящи се до двустранната търговия.
Двете страни се договориха за регулярна размяна на информация в областта на насърчаване на търговията.
Разгледано бе текущото състояние на взаимното сътрудничество в областта на индустрията, малките и средни предприятия, търговско-промишлените палати и туризма и бяха дискутирани възможностите за по-нататъшното развитие на връзките между двете страни в тези области.

Труд и социална политика
В областта на труда и социалната политика българската страна напълно подкрепи предложението на Министерството на труда и социалната солидарност на Румъния за подписване на двустранен Протокол за сътрудничество между двете министерства, като двете страни се договориха да предприемат мерки за неговото подписване възможно най-скоро.

Научно и технологическо сътрудничество
Имайки предвид ролята на науката, технологиите и иновациите за развитието на националните икономики, основани на знанието, българската страна предложи двустранното сътрудничество в тази област да се разширява, базирано на общи приоритети. Това ще се постигне чрез разработване на общи проекти, включително проекти по регионални научни програми, общо участие в рамковите програми на ЕС, както и съвместното отваряне на национални програми. Българската страна ще стимулира всички други форми на научно и технологическо сътрудничество.

Статистика
Националният статистически институт на България и Националната статистическа служба на Румъния ще си сътрудничат при реализирането на дейности целящи постигането на хармонизация на националните практики с изискванията на ЕС и подобряване на информационният обмен в областта на статистиката. Сътрудничеството ще се реализира на базата на съществуващия договор за сътрудничество между статистическите служби на двете страни по приоритетни области от взаимен интерес.

Селско стопанство
Имайки предвид потенциалните възможности за развитие на сътрудничеството в областта на земеделието, Kомисията препоръча активизиране на двустранните отношения в следните области:

  • Обмяна на информация между компетентните органи на двете институции, свързана с приемане достиженията на Европейското законодателство в областите
    "Рибарство", "Животновъдство" и "Растениевъдство".
  • Организиране на редовни срещи на представители от двете страни за обсъждане на специфични проблеми от области от взаимен интерес.
  • Насърчаване на контактите между заинтересовани организации за участие в традиционни селскостопански панаири и изложения, с цел подобряване на търговията със селскостопански стоки между България и Румъния.
  • Българската страна предложи обмяна на информация, отнасяща се до изграждането и функционирането на пазари на едро за риба и рибни продукти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed