Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
ИЗКАЗВАНЕ НА Г-Н ПЛАМЕН ПЕТРОВ - МИНИСТЪР НА ТРАНСПОРТА И СЪОБЩЕНИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА СМЕСЕНАТА МЕЖДУПРАВИТЕЛСТВЕНА БЪЛГАРО-РУМЪНСКА КОМИСИЯ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО И НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО 21.03.2003

ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,
ДАМИ И ГОСПОДА,

За мен е удоволствие да поздравя двете делегации за успешното провеждане на Осмата сесия на Смесената междуправителствена българо-румънска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Преди всичко искам да изразя удовлетворението на българското правителство и моето лично задоволство от провеждането на тази среща. Дълбоко съм убеден, че тя ще даде своя конкретен принос за развитието в бъдеще на отношенията между нашите страни във всички области от взаимен интерес.

Бих искал да представя на вашето внимание кратък преглед на постигнатите договорености между двете страни:
Двете делегации се информираха взаимно, че приоритетни външнополитически цели на Правителствата са пълноправното членство в Европейския съюз и НАТО.
По време на срещата двете страни се съгласиха, че подобряването на условията за навигация по река Дунав в общия българо-румънския участък е въпрос от изключително значение както за България, така и за Румъния и за останалите дунавски страни

Към настоящия момент е изготвен проект-предложение за кандидатстване за финансиране от Европейския съюз за съвместния проект "Подобряване на навигацията в българо-румънския участък на река Дунав от км.530 до км. 520 -Батин и от км 576 до км 560-Белене.

Изготвени са идейни проекти за реализацията на проекта, по експертна оценка ще са необходими около 138 млн евро, като това е българската част от финансирането на проекта. Същевременно румънската страна също участва с предложение за финансиране по линия на ЕС.

С голямо задоволство бих искал да отбележа, че в рамките на проведената среща двете страни обмениха информация по предстоящото въвеждане в експлоатация на нови центрове за управление на въздушното движение в София и Букурещ. Проведените консултанции са поредната стъпка пред задълбочавне на сътрудничеството в областта на управлението на въздушното движение в Югоизточна Европа.

Смесената комисия даде положителна оценка за развитието на двустранните търговско икономически връзки между двете страни. Направен беше преглед на двустраннната търговия, като се договори регулярна размяна на информация за насърчаването й.

Разгледано беше текущото състояние на сътрудничеството в областта на индустрията, малките и средните предприятия, търговско-промишлените палати, туризма, труда и социалната политика, научно-технологическото сътрудничество, статистиката и селското стопанство.

Настоящата среща беше повод за обсъждане на всички възможности за активизиране на двустранното сътрудничество, като особен акцент се постави върху предприемането на конкретни стъпки за изграждането на втора наземна свързаност между телекомуникационните мрежи на България и Румъния и усъвършенстване на съществуващата телекомуникационна свързаност по линията Русе-Гюргево, развитието на речния транспорт, задълбочаване на трансграничното сътрудничество, членството на България и Румъния в UCTE (Обединена европейска електроенергийна система).

ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,
ДАМИ И ГОСПОДА,

В заключение бих искал да изкажа искрената си увереност, че договореностите и ангажиментите, поети на настоящата среща ще допринесат за задълбочаване на бъдещото сътрудничеството между нашите страни, като ще провокират организирането на двустранни срещи не само на правителствено, но и на бизнес ниво, тъй като реалният потенциал за икономически растеж е в ръцете на частните предприемачи.

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО !


  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed