Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Посещение на министър Пламен Петров във Федерална република Германия 27.01.2003

Днес 27 януари 2003 г. министър Пламен Петров е на посещение във Федерална република Германия по покана на Германската железопътна асоциация за участие в конференцията "Железопътна индустрия в Югоизточна Европа 2003".

Посещението започна от гр. Щутгарт, столицата на Федералната провинция Баден Вюртемберг, където министър Петров се срещна с д-р Кристоф Палмер - министър по европейските въпроси на провинцията и с д-р Хорст Меерлендер - държавен секретар в министерството на икономиката на провинция Баден Вюртемберг.

По време на срещите министър Петров се спря на политическата и икономическата обстановка в Република България, като подчерта, че постигнатата макроикономическа стабилност създава благоприятни предпоставки за инвестиции у нас, като в тази връзка представи приоритетните инвестиционни проекти в областта на транспорта и съобщенията.

Министър Петров запозна д-р Палмер и д-р Меерлендер с възможностите за участие на германски фирми в концесионирането на българските летища и пристанища, както и в изпълнението на проектите за изграждането на Дунав мост 2, рехабилитацията и модернизацията на пристанище Лом, електрификацията и модернизацията на железопътната линия Пловдив-Свиленград и др.

От германска страна беше проявен изключителен интерес към участие в инвестиционните проекти. Българската страна беше информирана, че Федералната провинция Баден Вюртемберг желае да бъде избрана за партньор по "туининг проект" на ЕС за подкрепа на българските външноикономически връзки, което, според германската страна, би създало реални условия за увеличаване на германските инвестиции в Република България.

Министър Петров и министър Палмер обсъдиха хода на преговорите на Република България за присъединяване към ЕС, като от българска страна беше представена Стратегията за ускоряване на преговорите, както и предприетите мерки за нейното успешно изпълнение.
От германска страна беше изразено задоволство от постигнатия от нас напредък в тази област, беше посочено, че Република България се е превърнала в пример за страните от региона.

По отношение на укрепването на административния капацитет на българската администрация, бяхме информирани, че ще получим пълна подкрепа от страна на правителството на Федералната провинция Баден Вюртемберг, като министър Палмер заяви своите намерения за учредяване на стипендии за обучение на български специалисти в областта на транспорта и съобщенията в държавната администрация на Провинцията, с цел обмяна на опит в областта на прилагане на европейските изисквания и стандарти.

Министър Палмер предложи да подкрепи създаването на дружество с нестопанска цел за подпомагане на информационно технологичното обновяване на медиите в Република България.

До края на деня министър Петров ще проведе среща с проф. Нусбаумер, председател на бизнес консултативния съвет на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа, с цел обсъждане на възможности за финансиране на приоритетните български инфраструктурни проекти, включени в Пакта, като свързване на железопътните мрежи на Република България и Република Македония, електрификация и модернизация на железопътната линия Драгоман - Ниш (Република Сърбия) и др.

Министър Петров ще посети днес и концерна "Даймлер Крайслер" и ще разговаря с ръководството му за възможностите за сътрудничество.

В края на деня министър Петров ще отпътува за Франкфурт, където утре ще проведе срещи с ръководствата на Кредитната институция за възстановяване (KfW), Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ), Летище Франкфурт и др.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed