Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Реч на Министър Петров за откриването на проекта 17.12.2002

Уважаеми дами и господа,

За мен е голяма чест и удоволствие да приветствувам тази изтъкната аудитория и да дам начален старт на един от най-сериозните проекти в областта на високите технологии, с които страната ни може да се похвали.

Проектът "Виртуална катедра по компютинг Джон Атанасов", който заслужено носи името на нашия бележит сънародник - създателят на компютъра, е уникален по няколко причини:

  • за пръв път в България така масирано и целенасочено се подкрепя обучението по компютинг. В рамките на проекта ще бъдат предоставени над 350 компютъра и сървъра на 11 университета в страната и на няколко научни института и лаборатории в рамките на Българска Академия на Науките. Естествено личното ми желание е в близките години този проект да бъда разширен и обогатен с нови функции и дейности, като ще се опитаме да привлечем и множество партньори и спонсори
  • за пръв път толкова сериозен научен ИТ потенциал се мобилизира за изпълнението на една задача, като от успеха на тази пилотна стъпка зависи доколко мащабна може да стане подобна инициатива в бъдеще и скоростта, с която в България ще навлязат повсеместно глобални явления като разпределената обработка на данни и дистанционното обучение
  • за пръв път имаме реална възможност за коопериране в реално време оборудвайки нашите иновативно мислещи учени и преподаватели с технологичната платформа, която да направи възможно стартирането на съвместни проекти и създаването на висококачествени мултимедийни образователни продукти. На практика целия проект може да се приеме като една разпределена мултимедийна фабрика, която постоянно ще генерира стойностно съдържание, увеличавайки по един естествен начин конкурентността на българското образование и възможностите на нашите специалисти да се реализират на пазара. Освен чисто технологичното сътрудничество, аз силно се надявам, че тези наши усилия ще сплотят и в чисто човешки план университетите, институциите, местните власти и цялата общественост, превръщайки лабораториите в едни своеобразни огнища на иновативност, екипност, социално развитие и икономическо благоденствие
  • за пръв път така директно се използуват възможностите на самата технология за промотиране на българския ИТ потенциал. Образованието и особено компютърното обучение са една от най-скъпите стоки в съвременния глобализиран свят. Изваждайки на светло възможностите на българското образование по информационни и комуникационни технологии ние правим директна заявка в бъдещето, заемайки важни информационни ниши.

Надяваме се в недалечно бъдеще по наши дистанционни програми да се обучават и все повече чуждестранни студенти, като по този начин марката "изберете българското" ще се наложи на световната информационна сцена възраждайки традициите на България в областта на високите технологии.

На конференцията IST 2002, където бях по покана на комисарят, отговарящ за информационното общество - г-н Ерки Лийканен, аз подробно го информирах за тази наша инициатива и мога да кажа, че той беше силно заинтригуван от нея. Тъй като се планира негово посещение в началото на годината в България, по всяка вероятност той ще поиска да са запознае с някои от лабораториите, затова смятам, че нямаме никакво време за губене и трябва да се заемаме с незабавната реализация на проекта и оборудването на залите. В рамките конференция имах среща и с г-н Фабио Коласанти, който пък е Генерален Директор на същата програма и той на свой ред сподели интереса си към този наш проект. Вече сме му отправили официална покана да присъствува на тържественото честване на 100-годишнината от рождението на проф. Джон Атанасов, като дотогава той е поел ангажимент да ни информира за подходящи инициативи на европейската общност, с които да се кооперираме и партнираме в рамките на проекта.

Високите технологии са приоритет на правителството и независимо от неизбежните бюджетни проблеми, ние правим всичко възможно да насърчим развитието на иновативното мислене както и да дадем възможност за провеждане на истинска развойна дейност в областта на информационните и комуникационни технологии. Всички знаем, че мотото на правителствената програма е "Хората са богатството на България" и в името на всички тези наши кадърни студенти, преподаватели и научни работници ние постоянно сме длъжни да помагаме за реализацията на техните идеи тук и сега, а не в някакво хипотетично и далечно бъдеще.

Не смея да твърдя, че сме направили всичко възможно за развитието на високите технологии в България - истината е че трябват още много такива проекти преди да се поздравим с някакъв дългосрочен успех. Във всички случаи обаче това е едно чудесно начало и за мен е чест да бъда тук и да полагам основите заедно с всички Вас.

Желая успех на проекта и на добър час!

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed