Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Пламен Петров откри пилотна виртуална катедра по компютинг "Джон Атанасов" в Софийския университет. МТС се нареди в групата на пионерите в изграждането на виртуалното образователно пространство в България. 17.12.2002

Днес, 17 декември 2002 г. от 10.00 часа в Аулата на Софийския Университет "Св. Климент Охридски" се проведе тържествена церемония по стартиране на проекта Пилотна виртуална катедра по компютинг "Джон Атанасов".

На церемонията присъстваха министър Пламен Петров, г-н Боян Биолчев, Ректор на Софийския университет, г-н Ангел Смрикаров, заместник ректор по учебната дейност на Русенския университет, акад. Иван Юхновски, Председател на Българска Академия на Науките и ректорите на всички университети, които се включиха в проекта. Присъстваха представители на браншовите организации от ИТ сферата и големи фирми, които обявиха подкрепата си към проекта.

"Уважаеми граждани на Европа, потомци и съмишленици на Джон Атанасов, настоящият проект е изключителен, защото в него, за първи път се вижда лицето на държавата под формата на своите институции. Надявам се, този проект да увеличи конкурентноспособността на българското образование и да привлече чуждестранни студенти, които да купят българското. Всички се стремим към това!", така министър Петров привества високата аудитория.

Вчера министър Петров е подписал договор с проекта GEANT на Европейския съюз, който да осигури свързването на университетите. Така проектът ще получи реално приложение.

"Който гледа с една година напред - сее градина.
Който гледа с десет години напред - сее дърво.
А който гледа далеко в бъдещето - образова народа си."

С тази китайска мъдрост г-н Ангел Смрикаров, заместник ректор по учебната дейност на Русенския университет изказа благодарността си към Министерството на транспорта и съобщенията за оказаната подкрепа и съдействие.

Проектът е съвместна инициатива на Агенцията за високи технологии към Министъра на Транспорта и Съобщенията и на българската университетска и академична общност.
В рамките на проекта в 15-те участвуващи университети и институти на БАН ще бъдат изградени високотехнологични компютърни лаборатории, които ще създадат предпоставки за качване на компютърните курсове онлайн и възможности за масирано навлизане на дистанционното обучение в учебните практики. Общо в първия етап на проекта Агенцията за високи технологии ще предостави на академичната общност над 350 компютри и сървъри за да обезпечи технологично-развойната база за разработките, като допълнително ще бъдат търсени начини за осигуряване на финансова и технологична подкрепа по линия на наши и международни проекти.

В дългосрочните цели на проекта влиза също и създаване на технологична платформа, позволяваща генериране на уеб базирани курсове и по други учебни дисциплини.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed