Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Подновяване на железопътната линия в междугарието Вакарел - Веринско 06.08.2002

Съгласно подписания между Европейската комисия и Правителството на Република България Финансов меморандум беше отпусната безвъзмездна помощ по програмата на PHARE "Широкомащабни инфраструктурни проекти" в размер на € 20.15 милиона за подновяване на железен път по приоритетни железопътни линии. Безвъзмездната помощ беше разпределена както следва: € 18.85 милиона за строителни работи и € 1.3 милиона за независима международна супервизия. Това е вторият по стойност на финансиране от PHARE проект в системата на Министерството на транспорта и съобщенията.

Проектът PHARE LSIF BG9811-01 е част от Оздравителната програма на Национална Компания "Железопътна инфраструктура".

Проектът обхваща подновяването и цялостното осъвременяване на железопътната инфраструктура на общо 53 км железен път съгласно европейските стандарти. Той включва подновяването на горното строене на железния път с последващо оптимизиране на геометрията на пътя за увеличаване на проектните скорости, рехабилитация и усилване на земното платно, както и възстановяване и изграждане на ефективна отводнителна и дренажна система.

Изпълнител на строително-ремонтните работи по Проекта е компанията от Чешката република ЖС Бърно, а независим супервайзър - компанията от Великобритания Халкроу.

Основните подизпълнители за обекта Вакарел - Веринско са българските фирми "Трансстрой Варна" АД, "Трансстрой - Автоматика и монтажи" АД и "РВП - Кьоне" АД. Проектант е българската фирма "Трансгео" ООД.

Обектът Вакарел - Веринско е двойна жп линия и е разположен по 1-ва главна железопътна линия София - Пловдив - Свиленград. Теренните и климатичните условия в отсечката са изключително трудни.

Максималната скорост на влаковете преди подновяването беше 60 км/ч с последващи постоянни намаления от 25 км/ч в зоната на пропадащия насип по път No. 1 (км 40.100 - км 41.100) и на моста на км 45.192 също по път No. 1 с остаряла стоманена конструкция.

Движението по Вакарел - Веринско (път 2 - 7 897 м) беше преустановено и ремонтните работи започнаха на 26.06.2001 г. Основните видове работи бяха завършени и движението беше възстановено на 22.03.2002 г.

Движението по Вакарел - Веринско (път 1 - 7 980 м) беше преустановено и ремонтните работи започнаха на 26.03.2002 г. Подновяването приключи завършени и движението беше възстановено на 05.08.2002 г.

Работите по подновяването се извършиха стриктно съгласно изискванията на Европейската комисия и правилата на FIDIC.

Работите по подновяването включваха:

  • демонтиране на стария железен път и изгребване на стария баласт;
  • ремонт, рехабилитация и усилване на земното платно, включително използването на геотекстил и геомрежи;
  • полагане на нов безнаставов релсов път с релси тип UIC60, еластични скрепления SKL-14 и бетонови траверси СТ-6;
  • ремонт, рехабилитация и изграждане на дренажни и отводнителни системи;
  • Укрепване на пропадащия насип по път No. 1 от км 40.100 до км 41.100;
  • Смяна на остарялата стоманена конструкция на моста на км 45.192 по път No. 1 със стоманобетонна;
  • ремонтни работи и осъвременяване на съоръженията на контактната мрежа;
  • ремонтни работи по системите за сигнализация и телекомуникации.

Максимално допустимата влакова скорост след завършването на ремонта е 100 км/ч.

Общата стойност на ремонтните работи за обекта, осигурени чрез безвъзмездната помощ на Европейския съюз по Програмата PHARE възлиза на € 7 132 000.

Приносът на Българското правителство беше осигурен чрез заем от Световната банка за доставка на вносни материали за железния път - релси, еластични скрепления и арматурна стомана за производство на бетонови траверси, както и за финансиране на някои допълнителни видове работи.

Извършеният ремонт на междугарието Вакарел - Веринско е пряко прилагане на европейските стандарти в железопътната инфраструктура и е още една крачка, която ни приближава към Европа.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed