Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Петров представи предсрочно инсталираното свръх-технологично оборудване на единния център за управление на въздушното движение 13.11.2002

Единният цeнтър за управление на въздушното движение /ЕЦ за УВД/ има вече напълно оборудвана диспечерска зала, като очакванията са последната, трета фаза от проекта за цялостното му изграждане да приключи до края на 2003 година. До тогава трябва да бъде доставено цялото технологично оборудване за обслужване на въздушното движение /ОВД/, съобщиха на пресконфернция в новата сграда на Единния център за УВД днес министър Пламен Петров и генералния директор на ДП "Ръководство на въздушното движение" - Цветан Дилов. Те показаха доставените автоматизирани ситеми за ОВД и диспечерската зала.

Засега от нея няма да се извършва контрол над полетите, защото не сме се уверили, че системите отговарят на всички критерии за безопасност, каза Дилов. След издаване на сертификат от ГД "Главна въздухоплавателна администрация" към МТС, центърът ще може да започне дублиране на функциите на сегашното Ръководство на въздушното движение и да работи паралелно с него "в сянка", докато всички характеристики на системата не бъдат напълно изпитани и влязат в съответствие с изискванията на Евроконтрол и Европейската конференция за гражданска авиация /ЕКГА/. Очаква се това да стане в края на 2003 година.

От началото на 2004 година ще имаме напълно изградена система, с необходимия капацитет за контрол на полетите, която надявам се ще ни позволи да станем и регионален център за РВД на Балканите, каза министър Петров. Той добави, че внедрената система ще бъде от най-ново поколение и функционалност, които отговарят на всички изисквания на Европейската програма за УВД /ЕАТМР/ и гарантират, че при започване на работа новият център ще бъде един от най-модерните в Европа и в света.

Сумата, предвидена в договора за технологичното оборудване, е общо 29 600 000 евро. Сроковете за изпълнение са съкратени с една година на същата цена. От тях 10 млн. евро е заемът от Европейската инвестицонна банка по третата фаза. Общият размер на инвестицията от ЕИБ за целият проект по изграждането и оборудването на центъра е 60 млн. евро.

Застроената площ на сградата е 8560 кв. м. и разгърната закрита площ 36 136 кв. м. Оперативната сграда е с площ 100 кв. м. с възможност за разширение до 1200 кв. м. без реконструкция.

Италианската фирма Аления Маркони Системс е доставчик на автоматизираната система за ОВД /обслужване на въздушното движение/.

В новия ЕЦ за УВД са предвидени и позиции и за военни ръководители на полети, с което ще се осигурава гражданско-военна координация, като съществуват и възможности за обмен на радарни и полетни данни с военни органи за ОВД.

Всички тези характеристики на системата ще доведат до повишаване на безопасността и ефективността на управлението на въздушното движение в съответствие с изискванията на ЕКГА и Евроконтрол и ще осигурят и необходимият капацитет на системата за УВД в съответствие с прогнозите за нарастване на трафика до 2015 г.

Всички тези предимства дават възможност ЕЦ за УВД да се развие като многонационален регионален център.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed