Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Зам.-министър Господинова взе участие в конференция, свързана с усвояването на средствата от Кохезионния и структурните фондове на ЕС 14.03.2006
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта Весела Господинова взе участие в конференция на тема ”Еврофондовете и финасиране на инфраструктурни проекти в България”. Тя се състоя днес в Интер Експо Център, София. Във форума взеха участие представители на Делегацията на Европейската комисия в България, Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Агенцията за икономически анализи и прогнози, Българската браншова камара „Пътища”, Българската асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство, Сдружението на пътните инженерни консултанти и други.

По време на откриването зам.-министър Господинова заяви, че дискусиите с участието на всички заинтересовани от развитието на инфраструктурата организации са много полезни за определянето на най-правилния път при решаването на важни въпроси, които седят пред българското общество в тази област. Един от приоритетите на Министерството на транспорта е именно усъвършенстването на отношенията с браншовите и другите неправителствени организации в транспортния сектор.

Основен приоритет в програмата на българското правителство е развитието на инфраструктурата. Страната ни разполага с достатъчно гъста железопътна и пътна мрежи, пристанища и летища, но поради хроничния недостиг на средства, те са в незадоволително състояние. Нуждаят се от спешна рехабилитация и модернизация, за да отговарят на изискванията за съвременна транспортна система. В този процес е необходимо да бъдат определени направленията от европейско и национално значение, които да бъдат развивани приоритетно. Важно е да се определят източниците на финансиране, пълното усвояване на европейските фондове, както и въвличането на частния сектор в реализирането на инфраструктурни проекти.

Необходимо е да се ускори изпълнението на текущите инфраструктурни проекти, за да се компенсира изоставането в последните години.

Министерският съвет взе решение до края на месец март да бъде разработена Стратегия за развитие на инфраструктурата на България, като основна част от нея ще засяга развитието на транспортната инфраструктура. Изготвят се анализи кои са най-важните за страната ни инфраструктурни проекти, търсят се начини за финансирането им, като особено внимание се обръща на усвояването на средствата, които ще получим от Кохезионния и структурните фондове на Европейския съюз. По тази причина отдаваме голяма важност на качественото разработване и впоследствие ефективно управление и контрол на Оперативна програма „Транспорт”.

Постигането на развита и модерна транспортна инфраструктура е тежка и амбициозна задача, изискваща справянето с проблеми, натрупвани в продължение на десетилетия. Затова е необходимо време, дългосрочен подход и осигуряването на стабилни финансови потоци, решителност и пълна ангажираност на всички страни, институции и организации, имащи отношение към развитието на инфраструктурата. В края на речта си зам.-министър Господинова заяви, че екипът на Министерството на транспорта ще положи максимални усилия за значителното повишаване на качеството на транспортната ни инфраструктура и услуги за превръщането на транспортната ни система в неразделна част от европейската.

По време на втория панел Весела Господинова направи презентация на тема „Развитие на транспортната инфраструктура в България. Подготовка и усвояване на средствата от ЕС”.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed