Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Петър Мутафчиев провери летищата в Бургас и Варна 03.07.2006
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев направи инспекция на двете морски международни летища Бургас и Варна по време на работното си посещение през почивните дни. Той се запозна с мерките, които са предприети от ръководствата им, с цел облекчаване условията за обслужване на пътниците през активния туристически сезон.

 

Летище Бургас

“Международни линии – Заминаване” – разкрити са допълнително две нови гишета, оборудвани за автоматичен чекин и прилежаща към тях ленто-багажна система и рентген. Част от обработените пътници се насочват към втория етаж, където, след като преминат гранична и митническа проверка, те могат да изчакат полета си под сенниците на откритата тераса с изглед към перона и пистата. За тяхно удобство в климатизираните транзитни салони и на двете нива 24 часа в денонощието работят валутно-безмитни магазини и кафе-бар/топъл бюфет.

На мястото на Музея на авиацията се изгражда проход към Терминал “Международни линии – Пристигане”, като по този начин салона за получаване на багаж се разширява с 1000 кв. м. В момента там се извършва монтаж на нов карусел за багаж, който ще заработи от 15 юли. Така в пика на сезона летище Бургас единствено от трите международни летища ще разполага с три багажни ленти за обслужване на пристигащи пътници.

Очаква се, след приключване на разширенията, капацитета на двата пътнически терминала да се увеличи с 30 % . Общо инвестициите възлизат на 1,2 млн. лева.

Разширен е и паркинга пред терминал “Пристигане” с 30 места за автобуси и 80 места за леки автомобили.

 

Летище Варна

За увеличаване бързината и качеството на обслужване на пътниците през настоящия летен сезон на летище Варна са осъществени следните подобрения:

Извършено е разширение на зоната за пътници, преминали граничен и митнически контрол с цел – осигуряване на повече пространство и комфорт за пътниците на мястото, където те престояват  в очакване на полета. В резултат на вътрешни преустройства и подобрения площта в тази зона е увеличена с близо 40 %. Разширение е извършено и в зоната за чекиране на пътници по редовните линии.

За увеличаване бързината при обслужване на заминаващите пътници са монтирани пет нови автоматизирани чек-ин съоръжения, с които общият брой на чек-ин гишетата в терминалите за заминаване на летище Варна стана 18. (За сравнение, през миналата година броят им бе 12).

Удължени са лентите за багажи в терминалите за пристигане и заминаване.

Направен е бизнес салон за пътуващите в бизнес класа по редовните линии.

Открито е бюро за продажба на самолетни билети в терминалната сграда на летище Варна.

Изцяло модернизирано и пуснато в експлоатация е заведение за бързо хранене. Менюто е съобразено с вкусовите предпочитания на пътниците, които се обслужват на летището. Заради семействата с деца, които идват да летуват тук и които се увеличават със всяка изминала година, в ресторанта се обособява и детски кът.

Извършено е разширение на паркинга пред аерогарата, чрез обособяване на допълнителен паркинг. В момента се извършват дейности по доизграждане на изходно пътно платно.

Извършена е планираната рехабилитация на пътеки на рулиране Алфа и Еко. Направена е реконструкция на подходните пътни комуникации към паркинга на летището.

Предстоящо:

До 15 юли на летище Варна ще бъде пуснат в експлоатация допълнителен временен терминал за пристигащи пътници (Терминал 5). В момента се извършва оборудване на терминала с всички необходими електронни и технически средства, с цел включването му в работния процес преди най-натовареният за летището период, който започва в средата на месец юли.

Като пространство за обособяване на временния терминал се използва съществуващо вече на летището съоръжение – хангар. С пускането на новия терминал, на летището ще могат едновременно да се обработват пътници и багажи на четири пристигащи полета. (За сравнение, миналата година имаше възможност за едновременното обслужване на пътниците само от два кацащи самолета).

В процес на приключване са тестовете на новата паркинг система на летище Варна.

Над 60 български и чужди авиокомпании изпълняват в момента чартърните си програми от летище до над 135 дестинации в Европа и Азия. По редовни линии полети са изпълняват до София, Будапеща, Виена, Лондон, Амстердам, Осло и Мадрид, а от 5 юли се очаква старта на новата линия на “България ер” по направлението Варна – Милано – Варна. Полетите по нея ще се изпълняват всяка сряда.

 

За допълнителна информация:
Ясен Зарев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 94 85
e-mail:
yzarev@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed