Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев разпореди на БДЖ и НК „ЖИ” да предприемат спешни мерки за отстраняване на проблема със сръбските железници 16.08.2006
Голям размер

  Министърът на транспорта на РБългария Петър Мутафчиев разпореди на “БДЖ” ЕАД и НК “ЖИ” да предприемат спешни мерки за отстраняване на проблема със сръбските железници. Това се налага заради техния протест пред българския национален железопътен превозвач по повод нарушаването графика на движение на товарните влакове през граничния преход Драгоман – Димитровград. Към настоящия момент над 50 товарни влака се намират на територията на Република Сърбия.

Ръководствата на “БДЖ” ЕАД и НК “ЖИ” анализираха причините за нарушаването на графика на движение на международните транзитни товарни влакове през железопътния граничен преход между Република България и Република Сърбия. Анализът показва, че поради увеличения влаков трафик през летния сезон се увеличава и времето за гранична обработка на влаковете, което от своя страна води до рязко намаляване на пропускателната способност на граничния преход.

По инициатива на “БДЖ” ЕАД и НК “ЖИ” се проведе среща с представители на българските гранични власти, на която беше взето решение от днес, 16.08.2006г. в граничната гара на българска територия да се извършва проверка на два влака едновременно, което ще намали граничния престой на влаковете и ще повиши пропускателната способност на граничния преход.

В допълнение към това, вчера, 15.08.2006г. е проведена среща между представители на “БДЖ” ЕАД и сръбските железници, на която са набелязани конкретни мерки за разрешаване на проблема. В изпълнение на поетите ангажименти, от днес БДЖ осигуряват пет локомотива, които да обслужват влаковете след влизането им на българска територия. В допълнение към това, от днес е в сила и нова организация за оперативно управление на превозите, по силата на която оперативните диспечерски служби на двете железници ще упражняват постоянен съвместен контрол върху приемането и предаването на влакове на граничния преход. Двете железопътни администрации се договориха и за увеличаване на брутното тегло на влаковете, които се предават между България и Сърбия.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 25
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed