Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
По повод концесионирането на морските ни летища в МТ се проведе среща с представители на синдикатите 05.09.2006
Голям размер

В Министерството на транспорта днес се проведе работна среща между представители на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа”. Тя беше поискана от страна на двете централи, на техните отраслови структури, както и от синдикалните структури на летищата в Бургас и Варна.

Поводът е предстоящото финализиране на проекта на концесионния договор за летищата Варна и Бургас. По време на срещата синдикатите поставиха следните въпроси: защитен ли е държавният интерес в концесионния договор; как ще се осъществя инвестиционната програма и равнопоставени ли са двата аеропорта в нея; ще работят ли те целогодишно; как ще се осъществява следконцесионния контрол на държавата.

Синдикатите настояха в договора да се гарантира изпълнението на колективните трудови договори, подписани с досегашните ръководства – за срок от две години. Да се запазят и да се гарантират трудово правните отношения за всички работещи в двете летища, като бъдат приложени изискванията за трудовите правоотношения по член 123 от КТ. Особено внимание беше обърнато върху необходимостта в договора, като неразделна част да бъде включена целева перспективна програма за квалификация и преквалификации на персонала, както и гарантирането на инвестиции за подобряване условията на труд.

Ангажимент на концесионера трябва да бъде прилагането на добрите европейски практики за колективното трудово договаряне, респективно ежегодното повишаване на доходите, според производителността на труда, качеството на работа и инфлацията в страната.

От името на двата синдиката д-р Желязко Христов заяви, че достигнатите равнища на индивидуални трудови възнаграждения също трябва да бъдат запазени. Той отправи молба към ръководството на Министерството на транспорта да съдейства за провеждането на среща на синдикатите с концесионера, а екипът, разработил концесионният договор, подробно да разясни във Варна и Бургас постигнатите социални договорености пред колективите на двете летища.

Екипът експерти от министерството, които работят по проекта за концесионния договор подробно информира синдикатите за хода на преговорите със спечелилия кандидат. Категорично беше заявено, че държавата ще отстоява своите интереси за перспективно и равнопоставено развитие на двете дружества, като модерни, европейски летища, които да работят на непрекъснат режим 365 дни в годината. Концесионерът ще трябва да прилага българското законодателство по ЗОП в инвестиционната си програма и да даде твърди социални гаранции, както и да осигури програма за обучение и професионална квалификация както в България, така и в чужбина.

Преговорите с представителите на спечелилия кандидат за концесионер на морските ни летища Варна и Бургас продължават и в момента. Преговарящият екип на министерството се ангажира подробно да ги информира за позицията на синдикатите.

Очаква се договорът да бъде подписан в определения от закона срок.

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed