Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
ИА по програма ИСПА получи акредитация за преминаване към разширена децентрализирана система за управление на проекти 19.12.2006
Голям размер

Дирекция „Координация на програми и проекти", която е и Изпълнителната агенция по програма ИСПА в Министерството на транспорта, получи акредитация за разширена децентрализирана система за управление на проекти. Това стана на 23 ноември 2006 г., след като ЕК подписа Решение за възлагане на управлението на средствата от помощта на разширена децентрализирана основа и вменяването на функции по предварителен контрол на ИСПА на Изпълнителната агенция в МТ.

С приемането през 1999 година на Регламент 1266/99 на Съвета на Европейските общности за „Координиране на помощта към страните-кандидатки в рамките на стратегията за пред-присъединяване и изменение на Регламент No 3906/89", се създаде възможност за отпадането на „предварителния контрол" във всеки един от етапите на търгуване и договаряне, осъществяван от страна на Комисията и поемането на тези отговорности от самите страни-кандидатки.

До настоящия момент проектите по Програма ИСПА в България се изпълняваха на принципа на децентрализираната система за управление. Това предполага предварителен контрол от страна на Делегацията на ЕК във всеки един от етапите на търгуване и договаряне и последващ контрол от страна на ЕК както върху тези два етапа, така и върху извършените плащания.

Като резултат от продължителния процес на подготовката на Изпълнителната агенция за управление на проекти, финансирани от програма ИСПА, Министерството на транспорта заслужи своята акредитация за разширено децентрализирано управление. Чрез тази акредитация отговорността ще се поеме от Министерството на транспорта, което ще извършва функциите по предварителен контрол, досега извършвани от Европейската комисия в лицето на Делегацията в София. Дейностите включват: одобряване на обявите за търгове и тръжните досиета, преглед и одобряване на състава на тръжните оценителни комисии и оценителните доклади, както и договорните досиета за подписване на договори.

Получената акредитация е в резултат на огромните усилия от страна на Министерството на транспорта в посока на ефективното усвояване на фондовете от ЕС. Решението на ЕК за получаване на акредитация по РД дава възможност на ИА по ИСПА в МТ да продължи да управлява проектите в сектор „Транспорт" и в периода след присъединяването на Р България към ЕС, без да бъде спирано финансирането по проектите.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed