Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Актуални въпроси свързани с автомобилния транспорт бяха обсъдени днес 04.01.2007
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта Георги Петърнейчев, изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация" Володя Киров, зам.-изпълнителните директори на ИА АА Красимир Калайджиев и Любомир Христов и Ръководителят на сектор „Рекламации по карнети ТИР" на АЕБТРИ Виляна Иванова отговориха днес пред журналисти на актуални въпроси в сферата на автомобилния транспорт, свързани с присъединяването ни към ЕС. По време на срещата бяха припомнени и основните приоритети преди присъединяването на страната ни в ЕС.

Нормативната уредба, регламентираща автомобилния транспорт беше приведена в съответствие с Европейското законодателство (Регламенти и Директиви). По-съществените промени са:

  • Закона за автомобилните превози беше изменен и допълнен. По този начин бяха регламентирани европейските изисквания за достъпа до професията "автомобилен превозвач" и достъпа до пазара на страните-членки на Европейския съюз.
  • Въведен беше лиценз на Общността, който е задължителен за всички автомобилни превозвачи на пътници или товари, извършващи международни превози. Международни автомобилни превози ще могат да извършват само превозвачите, които имат лиценз на Общността.
  • Непроменени остават изискванията за издаването на лицензи за извършване на вътрешни превози, т.е. само на територията на Република България, до 31 декември 2010 г.

Министерството на транспорта, респективно Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", създадоха необходимата организация по приемането на заявления, обработването им и своевременното предоставяне на лицензите на превозвачите. Приемането на документи стартира на 10 ноември 2006 г. До момента в ИА "Автомобилна администрация" са получени над 2600 заявления. Издадени са 2 320 лиценза на превозвачи, като от тях само 1 595 превозвачи са изявили желание да ги получат.

При извършването на международен превоз в превозното средство задължително трябва да се намира заверено копие от лиценза на Общността, предоставено на превозвача. На борда на превозното средство, което е под наем или на лизинг, трябва да се намира заверено от превозвача копие на договора за наем или за лизинг, както и заповедта за назначаване на водача.

В ИА „Автомобилна администрация" са постъпили 295 заявления с 3062 автомобили за получаване на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните. До разпределение не са допуснати 47 фирми, които не отговарят на изискванията на заповедта на министъра на транспорта. Допуснати до разпределение са 248 броя превозвачи с 2676 броя автомобили. До момента са предоставени 814 ЕКМТ/СЕМТ разрешителни на 172 броя превозвачи.

От 1 януари 2007 г. Министерството на транспорта, респективно Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", завишиха административния си капацитет чрез повишаване на числеността на инспекторския и експертния състав, включително и председатели на изпитни комисии. Това ще допринесе за повишаване ефективността на контролната дейност, осъществявана чрез мобилните лаборатории, които бяха пуснати в експлоатация в края на 2006 г., както и намаляване на необходимото време за явяване на изпит за придобиването на правоспособност за управление на моторно превозно средство. Съгласно европейските норми, времето за провеждане на практическата част на изпита беше завишено над два пъти.

Относно техническите изисквания към превозните средства, след присъединяването ни към Европейския съюз не произтичат нови завишени изисквания.

Съгласно последните изменения на Закона за автомобилните превози не се предвиждат и възрастови ограничения по отношение на пътните превозни средства за обществен превоз на пътници и товари с изключение на леките таксиметрови автомобили.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 20
e-mail:
kvardev@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed