Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Мутафчиев взе участие в дискусията за ограничаване на жертвите по пътищата, организирана от bTV и 24 часа 28.03.2007
Голям размер

 

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев подкрепи инициативата на bTV и в. „24 часа": „Ако си пил - слез, искам да стигна жив!". Той взе участие днес в организираната от двете медии дискусия. Целта на срещата беше да бъде подпомогнат законодателят преди второто четене в Парламента на Закона за движението по пътищата да приеме действащи текстове, които да спомогнат за ограничаването на жертвите по пътищата. В дискусията взеха участие и председателят на парламентарната комисия по транспорт и съобщения Йордан Мирчев, министърът на вътрешните работи Румен Петков, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски, главният редактор на в. „24 часа" Венелина Гочева, главният редактор на „Новини, актуални предавания" на bTV Люба Ризова, водещата на предаването "Тази сутрин" на bTV Анна Цолова, народни представители и представители на неправителствени организации.

По време на дискусията министър Мутафчиев заяви, че Министерството на транспорта е подкрепило идеята за въвеждането на психологическо изследване на водачите, на които е било отнето свидетелството за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда до 1.2 на хиляда включително, когато нарушението е извършено повторно.

Създадена е и възможност за провеждането на изследване за психологическа годност на водачи на МПС при постъпването на работа или при други случаи по искане на държавни, общински, обществени и частни организации, сдружения и търговци.

Министър Мутафчиев обяви и превантивните мерки, които трябва да се приемат срещу употребата на алкохол от професионалните водачи, извършващи обществен превоз на пътници и товари, а именно: издаване на Наредба за предпътните медицински прегледи съвместно с Министерството на здравеопазването. Като елемент от тези прегледи се предвижда и проверка за употреба на алкохол от водачи, преди началото на превоза. Фирмите - превозвачи ще бъдат контролирани по-строго за липса на технически средства за проверка на алкохол на своите водачи и включително ще бъдат строго санкционирани при допускане на нарушения. До този момент такива изисквания са поставени пред превозвачите, извършващи пътнически превоз.

Министър Мутафчиев изрази още своята подкрепа за предложените текстове в проекта за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата, отнасящи се до намаляване на границата за наличието на алкохол в кръвта в следствие на неговата употреба, отнасящи се до водачите със стаж до 2 години, водачите на двуколесни превозни средства и водачи на МПС за обществен превоз на пътници и опасни товари, от 0,5 промила на 0,2 промила. Той изрази мнение, че на хората с установена алкохолна и наркозависимост трябва да им бъде отнето ли да не им бъде давано свидетелство за правоуправление на МПС до излекуването им.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 20
e-mail:
kvardev@mt.government.bg

 

 

 

 

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed