Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
29 юни – Ден на река Дунав 29.06.2007
Голям размер

29 юни е Ден на река Дунав. По този повод в гр. Лом се проведе семинар на тема „Дунав - коридор на възможности". Събитието се състоя днес, от 09.00 ч., в театралния салон на І ОУ „Никола Първанов". Инициативата се организира от Европейската комисия и Община Лом.

В семинара взеха участие ръководителят на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България Майкъл Хъмфрис, ръководителят на Представителството на ЕК в Румъния Донато Чарини, представителят на Европейската комисия в Брюксел Бриджит Чарнота, представители на Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, гости от държави-членки на Европейския съюз.

На форума бяха дискутирани съществуващите проблеми и реалните пречки, бъдещите действия и конкретните стъпки за стимулирането и насърчаването на развитието на река Дунав като коридор на възможности и като туристическа дестинация.

Министерството на транспорта беше представено от заместник-министър Весела Господинова. Тя запозна присъстващите с визията и конкретните стъпки, предприети от страна на Министерството на транспорта за развитието на Общоевропейски транспортен коридор VІІ на територията на Република България. Развитието на Коридора включва поддръжка, реконструкция, рехабилитация, модернизация и ново строителство на главната и помощна инфраструктура, както и нейното опериране и използване.

Бяха представени и някои от приоритетните инфраструктурни проекти, които са в процес на изпълнение. Такъв е проектът за Строителство на Зимовник за 39 плавателни съда по р. Дунав - фаза ІІІ. Проектът (І и ІІ етап) беше финансиран по програма PHARE-CBC България-Румъния и беше поет ангажимент от българското правителство за завършване на ІІІ етап от проекта със собствени средства.

Проектът Подобряване на навигацията в българо-румънския участък на река Дунав от км 530 до км 520 - Батин и от км 576 до км 560 - Белене е от изключителна важност за подобряване на корабоплаването и има за цел да отстрани „тесните места" по реката. Проектът е с бюджет 138 милиона евро.

Всяка придунавска държава е нужно да изработи подробна навигационна карта като се прилагат единни стандарти за изработване и актуализиране както на графичните материали, така и на базата данни, за да се създаде една обща Географска информационна система на река Дунав. Проектът за Изграждане на БУЛРИС е на фаза подготвяне на апликационна форма и е с бюджет 15 милиона евро. Той има за цел да се изгради мрежа между упълномощените власти, свързани с корабоплаването по вътрешните водни пътища и подготвителни работи за въвеждане на Речна информационна система (РИС). Проектът е заложен в приоритетно направление 3 на оперативната програма на МТ и е предназначен да създаде необходимата организационно-техническа структура за предоставяне на хармонизирани речни информационни услуги и достигане на нивото на безопасност и ефективност на корабоплаването  по река Дунав в съответствие с директивите и стандартите на ЕС.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 25
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg

Приложения
 Corridor_VII.ppt (3.41 MB)
 Доклад - зам.-мин. Весела Господинова „Роля на Министерството на транспорта за развитието на Общоевропейски транспортен коридор VІІ на територията на Република България” (139.5 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed