Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
България получи одобрение за финансиране на три жп проекта за техническа помощ от бюджета на TEN-T на ЕК 06.12.2007
Голям размер

Като пълноправна страна-членка на ЕС, България за първи път получи право за кандидатстване за финансиране на проекти от бюджета на ЕК за развитие на Транс-европейската транспортна мрежа /TEN-T/. През юли 2007 г. Министерството на транспорта предложи за финансиране по TEN-T три жп проекта, които бяха одобрени.

Проектите за техническа помощ са:

  • Възстановяване на проектни параметри на железопътната линия Русе - Варна;
  • Строителство на интермодален терминал в Южен Централен район на планиране в България - Пловдив;
  • Строителство на интермодален терминал в Северен Централен район на планиране в България - Русе.

Договарящ орган е Министерството на транспорта, като национален координатор на помощта по TEN-T, а бенефициент е НК „Железопътна инфраструктура".

Одобрените проекти са за техническа помощ и се финансират от годишната работна програма за 2007 г. на TEN-T. Общата им стойност е 7,3 млн. евро, от които 50% са помощ от Общността, а 50% са национално съфинансиране.

Проектът „Възстановяване на проектни параметри на железопътната линия Русе - Варна" е на стойност 3,1 млн. евро. Стартът е през октомври 2008 г. и се планира да приключи през октомври 2009 г. Консултантската помощ включва изготвяне на пред-проектни проучвания, техническо проектиране и подготовка на тръжна документация за изграждане.

Проектът е ключов за страната, защото свързва най-голямото морско пристанище в България - Варна с най-голямото речно пристанище - Русе. По този начин се дава възможност за развитие на комбиниран товарен транспорт море - железница - река. В момента максималната скорост, с която могат да се движат товарните и пътнически влакове са съответно 80 и 90 км/ч, при проектни параметри съответно за 110 и 130 км/ч.

Техническата помощ за строителство на интермодален терминал в Пловдив е на стойност 1,6 млн. евро. Очаква се да стартира през май 2008 г. и трябва да бъде изпълнен до края на юли 2009 г.

Проектът за интермодален терминал в Русе е за 2,6 млн. евро и работата по него ще започне през май 2008 г. и се планира да приключи през октомври 2009 г.

Консултантската помощ по тези два проекта включва: предпроектни проучвания, финансови и икономически анализи, разработване на идеен проект и проучване на възможности за финансиране чрез схеми на публично-частно партньорство, както и изготвяне на тръжна документация.

Необходимостта от изграждането на интермодални терминали в района на град Пловдив и в град Русе е обоснована в Стратегията за развитие на интермодалната транспортна мрежа в Р България. Заедно с предстоящото развитие на терминалите в София, Бургас и Варна се поставя гръбнака на интермодалната транспортна мрежа в страната, като част от интермодалната транспортна мрежа в Югоизточна Европа.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed