Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Мутафчиев се срещна с кмета на Видин 24.03.2008
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев проведе работна среща днес с кмета на Община Видин Румен Видов. По време на разговорите бяха обсъдени предстоящото концесиониране на Пристанищен терминал Видин Център, бъдещото развитие на речната пътническа гара, проведената процедура за предоставяне на концесия на Пристанищен терминал Видин-север и Пристанищен терминал Фериботен комплекс Видин, както и изграждането на новия комбиниран (пътен и железопътен) мост над река Дунав при градовете Видин (България) - Калафат (Румъния).

Основната тема на срещата беше изграждането на Дунав мост 2 на техническо ниво. "В момента не е нужна политика за моста, а работа", заяви министър Мутафчиев. Реализацията на Дунав мост 2 в срок зависи от всички страни и е необходимо всеки да поеме своите отговорности, за да бъде избегнато евентуалното забавяне на проекта, каза още той. МТ и Община Видин изразиха готовност, че ще положат максимални усилия за преодоляването на пречките от технически характер.

Ангажираността на Общината може да бъде изразена по различни начини - например, при евентуално възникване на нужда от допълнителна строителна площадка. При това положение, ако държавата не успее да осигури такава площадка, Общината би могла да намери подходящ терен. Министърът изрази надежда, че през април ще започнат реалните строителни дейности. Все още съществува проблемът с отчуждаването на 6-те имота на територията на прилежащата инфраструктура. Не се очаква това да създаде сериозни пречки за старта на строителството, каза още министър Мутафчиев.

От своя страна кметът на Видин Румен Видов се ангажира, че Общината ще бъде партньор при изграждането на моста и заяви, че изпълнителят на обекта може да разчита на съдействие от страна на Общината при възникване на затруднения по време на строителството.

На срещата министърът и кметът се договориха експерти от Община Видин да вземат участие в ежемесечните работни срещи на оперативните групи в Министерството на транспорта.

Проектът „Дунав мост 2" е един от най-големите и сложни инфраструктурни проекти, които се изпълняват от Министерството на транспорта. Общата стойност на проекта се оценява на 236 млн. евро, от които 226 млн. евро са за строителни работи и 10 млн. евро са за предпроектни проучвания, проектиране и консултантска помощ. Проектът е подкрепен финансово от програмите ФАР и ИСПА на Европейския съюз, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Кредитната институция за възстановяване на Федерална република Германия (KfW), Френската агенция за развитие (AFD) и държавния бюджет на Република България.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed