Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
В МТ се проведе семинар по проекта „Транспортно прогнозиране” 08.05.2008
Голям размер

В Министерството на транспорта днес се проведе втори пореден семинар, свързан с проекта „Транспортно прогнозиране". Той беше открит от заместник-министъра на транспорта Даниела Никифорова, в присъствието на представители на холандското Министерство на транспорта, благоустройството и управлението на водите, ръководителите на проекта и други.

Определянето на трафичните потоци и тяхното прогнозиране представлява нелека задача, както за процеса на събиране на статистическа информация, с цел изготвянето на национална база данни, така и за разработването на адекватни и работещи прогнозни модели, които да послужат за подготовката на прединвестиционни проучвания за проекти, кандидатстващи за финансиране от европейските фондове, международните финансови институции или други източници на финансиране, заяви Даниела Никифорова. Затова съвместната и най-вече резултатна работа между тук присъстващите представители на българските институции е ключова за амбициозната и трудоемка задача, която Министерството на транспорта и холандско-българския консорциум НЕА и ИТК са си поставили.

Проектът "Транспортно прогнозиране" стартира на 1 януари 2008 г. и е с продължителност 18 месеца. Бюджетът му е 135 хил. евро. Представен е на холандската страна през месец септември 2007 г. и е одобрен за финансиране по програмата G2G.Nl-Short от Министерството на икономиката на Кралство Холандия.

Изпълнител на проекта е консорциум между холандската организация NEA и Института по транспорт и комуникации (ИТК). Партньор и бенефициент е Министерството на транспорта, имащо водеща роля в транспортното прогнозиране като институция, отговорна за развитието на стратегиите в транспортния сектор и реализирането на държавната политика в сферата на транспорта. Страни по проекта са още и посолството на Кралство Холандия в България и холандското Министерство на транспорта, благоустройството и управлението на водите.

Целта на проекта е:

  • да гарантира, че съответните политически решения са направени на базата на прогнозния анализ;
  • да осигури познания за събирането и осъвременяването на съществуващата база данни, която да се използва за прогнозни проучвания, включително и определянето на общоприет модел за актуализиране на тези данни;
  • да допринесе за оптималното задоволяване на бъдещите транспортни нужди на населението и индустрията, подкрепяйки по този начин устойчивата мобилност и нарастването на конкуренцията в националната икономика;
  • да подпомогне установяването на основните приоритетни проекти и вземане на мерки в транспортния сектор, гарантиращи по-бързи и ефективни резултати.

Реализирането на този проект ще позволи на Министерството на транспорта да създава и разработва по-добри стратегии, политики и инвестиционни решения, основаващи се на съвременните модели за прогнозиране.

Сред по-важните проектни резултати са:

  • усъвършенстване при вземането на решения и съответно по-добро разпределение на фондовете от гледна точка на България и на Европейския съюз;
  • подобряването на инфраструктурната мрежа в България със съдействието на обществеността;
  • по-доброто обвързване с Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T);
  • по-доброто приложение на инвестиционните проекти, както и по-доброто разпределение на средствата от Европейските фондове.

***

NEA - разработва многобройни трафични прогнози, включително и такива за Европейската комисия в процеса на определянето на приоритетните оси за разширяването на Транс-европейската транспортна мрежа към съседните страни и региони.

Института по транспорт и комуникации (ИТК) е първият частен институт в България и има редица разработки в областта на предпроектни проучвания за развитие на транспортната инфраструктура, анализи на трафика и търсенето на транспортни услуги и др.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed