Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
„Български пощи” ЕАД възразяват с факти на отправените обвинения в монополизъм 15.05.2008
Голям размер

Във връзка с разпространената днес от БТА информация, според която „Български пощи" са обявени от Националната асоциация на разпространителите на печатни издания за монополист на абонаментния пазар, като предлагат неизгодни условия за останалите разпространители на печатни издания и в отговор на съобщението, че КЗК ще наложи санкции, в МТ се получи следното становище:

Съгласно представените от НАРПИ данни, на които се основава решението на КЗК, за пазара на продажба на вестници и списания и оборота, реализиран от „Български пощи" ЕАД следва изводът, че дружеството държи 17,8% от пазарния дял, тъй като разпространението на вестници и списания чрез абонамент, представлява едва 12% от пазара. Останалите 88% от пазара на разпространение на изданията се държат от т.н. свободна продажба.

С посоченото решение, „БП" ЕАД е определено като предприятие с господстващо, а не монополно, положение на пазара на разпространение на печатни произведения чрез абонамент, макар и да не притежава по-голям от 35% дял от пазара.

„Български пощи" ЕАД е монополист единствено и само при предоставяне на универсална пощенска услуга, предоставяна чрез пощенската мрежа в резервирания сектор, съгласно §6 от ПЗР на ЗПУ. Услугите в резервирания сектор включват приемане, пренасяне и доставяне на вътрешни и международни (входящи и изходящи) кореспондентски пратки с тегло до 50 грама.

Съгласно Закона за пощенските услуги (чл. 29, ал. 3), „Български пощи „ ЕАД „организира и осъществява отчитане на дейността си в съответствие с приложимите счетоводни стандарти и прилагане на система за разпределение на разходите, както общо за търговското дружество, така и аналитично и по отделно за:

 Универсална пощенска услуга (УПУ)- по видове услуги, съгласно нормативните изисквания;

       Неуниверсални пощенски услуги - общо;

       Други търговски дейности - общо".

 През 2006 и 2007 г. от предоставянето на универсалната пощенска услуга не се реализират загуби и дружеството не получава субсидии от държавния бюджет.

Дейността по разпространение на печата е част от търговската дейност на дружеството. Цените, формирани от „Български пощи" за тази дейност се определят на пазарен принцип т.е. съобразно търсенето и предлагането. Законът за пощенските услуги въвежда задължение за „разходоориентираност" единствено за Универсалната пощенска услуга. Съгласно разпоредбите на чл. 29, ал. 4 от ЗПУ, приходите от УПУ не могат да се използват за покриване на разходи от другите две групи дейности. Това изискване за избягване на кроссубсидиране в дружеството се спазва, тъй като всяка от трите групи услуги реализира положителен финансов резултат, което е констатирано и в решението на КЗК.

Относно предложението на НАРПИ за въвеждане на нов икономически модел за разпространение на печатни издания, в практиката на „БП" ЕАД е прилаган подобен модел, който не е доказал своята ефективност.

 Обръщаме внимание, че решението на Комисията за защита на конкуренцията за налагане на имуществена санкция на „Български пощи" ЕАД не е влязло в сила и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. - се казва в становището на „Български пощи" ЕАД.   

За допълнителна информация:
Красимир Мутафчиев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 9525
e-mail:
kmutafchiev@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed