Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Обявени бяха конкретни мерки за разрешаване на ситуацията, свързана с повишаването на цените на горивата 20.05.2008
Голям размер

На провелата се днес среща, инициирана от министъра на транспорта Петър Мутафчиев, беше обсъдена ситуацията, свързана с повишаването на цените на горивата в страната. След нея бяха обявени поетите ангажименти от страна на институциите, автомобилния бранш и петролните компании.

По отношение на исканията на автомобилните превозвачи да бъде наложена процедура за криза на пазара, което позволява нашето законодателство, министър Мутафчиев заяви, че трябва да се съобразим с европейския регламент. Това означава, че трябва да бъде направен анализ на пазара от експерти на МТ и Националния статистически институт. Министърът пое ангажимент още днес да издаде заповед за изготвянето на анализа. След като той бъде готов, ще бъде обсъден с автомобилния бранш и ще бъде изпратен на Европейската комисия. В едномесечен срок българската държава трябва да получи разрешение за налагане на процедура за криза на пазара. В случай че ЕК одобри подобна мярка, ще бъде наложено шестмесечно ограничение за регистрация на нови автомобилни превозвачи.

Договорено беше работната група, председателстваната от заместник-министъра на финансите Кирил Желев, да започне работа днес. Тя трябва да проучи възможностите за финализиране на постигнатите днес споразумения. Членове на работната група са: изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" Володя Киров, председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев, директорът на дирекция „Обща икономическа политика" в Министерството на икономиката и енергетиката Стефан Узунов, съпредседателите на Конфедерацията на съюзите от автомобилния транспорт (КСАТ) - Койчо Русев и Миролюб Столарски.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че стартират консултации по отношение на акцизите на горивата, като ще бъдат проучени добрите европейски практики.. Този въпрос ще бъде обсъден и с министъра на финансите Пламен Орешарски.

Вторият ангажимент, по който ще работи Министерството на икономиката и енергетиката заедно с Министерството на финансите, е свързан с изграждането на онлайн фискална връзка между бензиностанциите и данъчната администрация. Чрез тази система държавните органи и производителите на горива ще имат ежемесечна информация за цените на горивата с акциз и без акциз.

Това, което беше уточнено като ангажимент на Министерството на финансите, е следващите две години да не бъдат променяни съществуващите равнища и да не бъдат правени предложения за увеличаване на акцизните ставки за дизеловото гориво и безоловния бензин, заяви зам.-министърът на финансите Кирил Желев. Също така МФ пое ангажимент да въведе реципрочни мерки за ограничаване на нелоялната конкуренция по отношение на трети страни за вноса на горива.

В заключение министър Мутафчиев заяви, че това са възможностите, които в момента българската държава може да предложи за решаването на проблема с цените на горивата. Не трябва да забравяме, че България е член на ЕС и поради това сме задължени да изпълняваме поетите ангажименти и да се съобразяваме с европейското законодателство, както и с общоевропейския пазар. Предприетите мерки от страна на държавата целят да подпомогнат автомобилния бранш, но трябва да е ясно на всички, че конкуренцията в европейския пазар е голяма и всяка компания трябва да предприеме действия, за да бъде конкурентноспособна на пазара, допълни още министърът.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 620
e-mail:
kvardev@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed