Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
До момента няма опасност за нефтено замърсяване на българското крайбрежие 30.05.2008
Голям размер

Във връзка с публикувани в руски сайт сателитни снимки за нефтени замърсявания в Черно море, включително в отговорния район на Р България, е направено проучване за откриване на възможните източници на замърсяване. Изпратени са писма до пристанищата на дестинация на корабите - възможни замърсители, с молба да им се извърши инспекция и да се предостави информация в Дирекция „Морска Администрация" - Варна. До този момент все още се чака отговор.

От проведения анализ с моделни експерименти за разпространение на евентуално нефтено замърсяване в така посочените координати, е установено, че нефтеното замърсяване не може да достигне до българското крайбрежие.

От месец ноември 2007 година в ИА „Морска администрация" е въведена в експлоатация информационна система за контрол на замърсяването от корабоплаването (VTOPIS). Системата дава възможност:

1. за проследяване на маршрута на корабите в отговорния район на страната и при наличие на информация за нефтено замърсяване да се установи възможния източник на замърсяване;

2. За моделиране на разпространението на известно нефтено замърсяване в морето при наличие на информация за посоката и скоростта на вятъра.

От декември 2007 година Р. България е включена в системата за сателитно наблюдение CleanSeaNet на крайбрежните държави от Европейския съюз. За отговорния район на страната ежемесечно се получават по 4-6 сателитни изображения за нефтено замърсяване.

В случай, че от анализ за разпространение на нефтено замърсяване се получи информация за възможно замърсяване на българското крайбрежие, ИА „Морска администрация" е отговорната институция, която ще предприеме необходимите действия съгласно аварийните планове за ликвидиране на последствията от нефтени замърсявания. Информацията ще бъде незабавно огласена.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 625
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed