Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Мутафчиев и вицепрезидентът на ЕК Таяни обсъдиха състоянието на транспорта в България 16.07.2008
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и новоназначеният вицепрезидент на Европейската комисия и комисар по въпросите на транспорта Антонио Таяни обсъдиха състоянието на транспортната система в България късно снощи.

По време на разговора министър Мутафчиев изрази благодарността на България за подкрепата, която ни оказват страните-членки на ЕС и ЕАСА /Европейската агенция за авиационна безопасност/ при преодоляването на пропуските и слабостите, довели до налагането на предпазната клауза на България в областта на въздушния транспорт на 21 декември 2006 г. с Регламент 1962/2006. Обсъдени бяха също и предстоящите процедурни действия във връзка с очакваното скорошно вдигане на тази предпазна клауза. Министър Мутафчиев подчерта, че така българската авиация ще бъде равноправна с всички останали страни-членки на ЕС.

Засегнати бяха също и въпроси, свързани с прилагането на изискванията на ЕК в железопътния транспорт, заложени в „първия железопътен пакет". Според министър Мутафчиев до втори етап на наказателната процедурата на ЕК за неизпълнение на законодателството по „първия железопътен пакет" едва ли ще се стигне. България предприе необходимите мерки за отстраняването на главните забележки на ЕК, които са свързани с независимостта на управлението на инфраструктурата от железопътните оператори, с липсата на достатъчно стимули за намаляването на разходите и таксите, както и с липсата на независим регулаторен орган със силни правомощия в областта на конкуренцията в железопътния сектор. Надяваме се, че Наказателната процедура ще бъде спряна, тъй като ще направим всичко възможно в срок от два месеца България и в частност българските железници дадат задоволителен отговор на поставените въпроси, заяви още той.

По време на срещата акцент беше поставен върху приоритетното значение на Коридор 8 в контекста на Договора за транспортна общност за Западните Балкани. Транспортният министър заяви, че няма спрени плащания по транспорти проекти. Полагат се максимални усилия проектите Дунав мост 2 и Пловдив-Свиленград да бъдат завършени в срок.

Българският транспортен министър информира еврокомисаря Таяни за подготовката на страната ни за изготвянето на национален план за интегрирана морска политика.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg

 

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed