Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
България изрази несъгласие с някои от въведените от турската страна ограничения за български превозвачи 02.09.2008
Голям размер

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" уведомява всички български превозвачи на товари, че считано от 1 септември 2008 г. турската страна въведе няколко условия и ограничения за български превозвачи, извършващи превози на товари до, от и транзит през нейната територия.

С официална нота българската страна е изразила несъгласие с предприетите от турска страна мерки, с изключение на въведените от тях такси за транзитни превози. Същата позиция е изразена и в писмо до генералния директор на ГД „Сухопътен транспорт" към Министерството на транспорта на Република Турция Талат Айдън. В него се предлага тези въпроси да бъдат разгледани на Смесената българо-турска комисия по автомобилен транспорт, съобразно изискванията на действащата от 1977 г. двустранна Спогодба за международен превоз на пътници и стоки по шосе. Взетото решение от турска страна за въвеждане на изброените по-долу условия и забрани (с изключение на въведените от тях такси за транзитни превози) е в противоречие на действащата спогодба. Българската страна си запазва правото за въвеждането на реципрочни мерки.

Въведените от турска страна условия и ограничения са следните:

1.      Заплащане на такса от 83 евро за еднократно транзитно преминаване през нейната територия.

2.      Заплащане на такса от 83 евро за всеки двустранен превоз на товари.

3.      Забрана за влизането през нейна територия на конвенционални товарни автомобили отговарящи на степен на екологичност Евро 0 или по-ниска.

4.      Не се допуска и влизането и излизането на територията на Република Турция на комбинация от товарни превозни средства (влекач - ремарке/полуремарке), когато са с различна чуждестранна регистрация. Например: влекач с българска регистрация и ремарке/полуремарке с гръцка.

Таксите за транзитни и двустранни превози се събират само на входните гранични пунктове за територията на Република Турция.

Тези условия и ограничения не касаят товарните автомобили, извършващи превоз с ЕКМТ/СЕМТ разрешителни.

Припомняме ви, че в знак на нашите традиционно добри отношения българската страна предостави на турската страна исканите 250 000 разрешителни за транзитен превоз на товари за 2008 г., което е увеличение на квотата с 50 000, или 20 % спрямо 2007 г. На турската страна са предоставени транзитни разрешителни със заплащане на такса само за половината от годишния контингент (125 000) за 2008 г. Разрешителните със заплащане са недискриминационни и са съгласно чл. 14 на Тарифа № 12 за таксите, които се събират в системата в Министерството на финансите по Закона за държавните такси. Таксата е в размер на 83 евро за товарни автомобили с три и повече оси (без или с ремаркета и полуремаркета) и 58 евро за товарни автомобили с две оси. Тя се заплаща при представяне на Българско разрешително със заплащане на такса.

Българската страна е предупредила турската страна за въвеждането на тази такса по време на заседанията на Смесената българско-турска комисия по международен автомобилен транспорт. Това е записано и в официалните протоколи от срещите. Заседанията се проведоха на 15 и 16 април 2008 г. в София и на 10 и 11 юни 2008 г. в Анкара.

Припомняме ви, че чл. 24, т. 1 от Спогодбата за международни превози на пътници и стоки по шосе, подписана между НР България и Република Турция на 16 април 1977 г. гласи следното, „Транзитно преминаващите товарни превозни средства, регистрирани в една от Договарящите страни, ще бъдат предмет на данъци и такси в сила на територията на другата Договаряща страна."

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed