Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Мутафчиев беше патрон на детски празник по пътна безопасност 16.10.2008
Голям размер

Под патронажа на министъра на транспорта Петър Мутафчиев днес се проведе празник за деца, ученици, учители, родители и гости на София, посветен на Европейския ден за пътна безопасност. Събитието е поредната съвместна инициатива, организирана от Министерството на транспорта и Държавната агенция за закрила на детето със съдействието на Национален клуб „Би-Бит" за пътна безопасност на децата и младежта. В инициативата се включиха заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Христо Монов, кметът на район „Триадица" на Столична община Евтим Евтимов. Основен спонсор на събитието беше „Девин" АД, който е част от Европейската харта за пътна безопасност и активно подкрепя подобни кампании.

Министър Мутафчиев представи на участниците в празника музикален диск с детски песни, посветени на пътната безопасност. Дискът е реализиран със средства на Министерството на транспорта отделени за пътната безопасност. След специална селекция бяха избрани две песни на композитора Росалин Наков. Първите музикални дискове министърът връчи на най-малките участници в празника. Той заяви, че тези песни ще бъдат предоставени на българските радиа, които проявят желание да ги излъчват. Целта е повече деца да се запознаят с идеите на пътната безопасност и с важността от спазването на правилата за движение. Във връзка с Европейския ден за пътна безопасност Министерството на транспорта отпечата и плакат с тематична детска рисунка. Те бяха раздадени на всички проявили интерес училища.

В днешното събитие над 250 деца с интерес участваха в състезанията, викторините и забавните игри. Излъчени бяха и филми, посветени на пътната безопасност, предоставени от Министерството на транспорта. Присъстващите бяха забавлявани от актьорите, както и от „таралежа" Бибитко, който е талисман на Националния клуб „Би-Бит". По време на програмата децата призоваха всички възрастни: „Нека днес да помечтаем за няколко часа без информация за убити и ранени по пътищата! Отиването ни до училище да не е застрашено от някой невнимателен шофьор! Да вървим по тротоарите без да се налага да лавираме между многобройните коли и да излизаме на уличното платно заради тях! Необезпокоявано да караме своите велосипеди по предназначените за това алеи! Да бъдат с нас децата с физически проблеми по пътя за училище и в залите за игра и спорт. На нас ни се иска всичко това да е реалност! Сбъднете мечтите ни!"

В програмата на празника бяха включени: изпълнения на тематични песни от Рени Зарева - певица и актриса; викторина за пешеходци, водачи и пътници с награди за отговорилите правилно; изпълнение на детски танцов състав "Естрея"; състезания по възрастови групи на полигон, предварително очертан с елементи от пътната маркировка. Раздадени бяха и много награди, осигурени от организаторите и спонсорите на събитието.

Припомняме ви, че от 2007 г. Европейската комисия организира всяка година Европейски ден за пътна безопасност, с което се цели да се даде широка публичност на проблемите по осигуряването на безопасността на движението по пътищата. Във всяка държава-членка на ЕС този ден се отбелязва по подходящ начин. През настоящата 2008 година за Европейски ден на пътната безопасност е обявен 13 октомври, като общото лого е „Безопасността в нашите градове". Установено е, че две трети от пътнотранспортните произшествия и една трета от загиналите в страните от ЕС се предизвикват на територията на населените места.

И през тази година Министерството на транспорта, съвместно с Държавната агенция за закрила на детето, общините, клубовете за детска безопасност и училищата, участва в организацията и провеждането на редица инициативи, състезания, викторини и детски празници, които бяха тематично свързани с пътната безопасност. Една от новите инициативи се състоя през месец август, когато беше осъществена специализирана подготовка за безопасно движение на деца от 7 до 16 години в националния детски комплекс в Равда.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mt.government.bg

Приложение
 С П Р А В К А ЗА ЗАГИНАЛИТЕ И РАНЕНИТЕ ДЕЦА ПРИ ПТП ПРЕЗ 2007 Г. (455 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Снимки от празника за деца, ученици, учители, родители и гости на София, посветен на Европейския ден за пътна безопасност


Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed