Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
МТ се присъединява към инициативите, свързани с Европейската седмица на мобилността 15.09.2005
Голям размер

Министерството на транспорта се присъединява към инициативите, свързани с Европейската седмица на мобилността и ще работи активно, в рамките на своите компетенции, за тяхното изпълнение.

Европейската седмица на мобилността, подкрепена от Европейската комисия, стартира през 2002 година като една истинска европейска инициатива на 431 градове от страните-членки. През следващите години градовете-участници в тази инициатива нараснаха двойно, като към нея се присъединиха и авторитетни неправителствени организации.

Целта на тази инициатива е да обърне внимание на обществото и властите за някои негативни тенденции при ежедневните пътувания на населението, да стимулира устойчив и сигурен транспорт, същевременно щадящ околната среда и повишаващ качеството на живота. Кулминация на Европейската седмица на мобилността е датата 22 септември, обявяван обикновено като “Ден без автомобили!” или “Град без коли!”.

През годините инициативата е имала различни акценти – екологията, подрастващите, селищната инфраструктура – всички те насърчаващи гражданите да променят транспортните си навици. Ограничаването на ползване на личния автомобил от европееца за ежедневни пътувания, като го замени с алтернативен обществен транспорт.

Тази година Европейската седмица на мобилността ще се проведе под мотото “Интелигентно ежедневно пътуване”. Стартът на кампанията е на 16 септември в Лондон с конференция на високо равнище. Идеите практикувани досега и развивани в бъдеще ангажират все повече общините, бизнеса и гражданските организации да поощряват и развиват екологичен обществен транспорт, широко достъпен и със социално поносими тарифи. Не напразно в “денят без автомобили“ някои европейски градове въвеждат и “ден с безплатен градски транспорт”.

В България Европейската седмица на мобилността не е много популярна. Приобщаването ни към европейското семейство на страните-членки, нарастващата автомобилизация и проблемите които тя създава, особено в Столицата и големите градове, ни кара отговорно да прегърнем идеите на Европейската седмица на мобилността. Макар, че тя е платформа на изява предимно на общините, Министерството на транспорта с нова визия навлиза в транспортните политики от местен и регионален характер. Тя ще има поощрителен характер към усъвършенстване на общинските и областни транспортни схеми, обновление на транспортния парк и социално ориентираните тарифи за превоз.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed