Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Българо-албанските работни групи по транспорт обсъдиха нови инициативи от двустранен интерес 24.10.2008
Голям размер

  Българо-албанските работни групи по транспорт обсъдиха нови инициативи от двустранен интерес. Това стана по време на четвъртото заседание на работните групи, което се проведе в Република Албания в периода 22-24 октомври 2008 г. Координатор на работните групи от българска страна е заместник-министърът на транспорта Даниела Никифорова, а от албанска - заместник-министърът на публичните дейности, транспорта и телекомуникациите Ставри Ристани.

В рамките на заседанието заместник-министърът на транспорта Даниела Никифорова представи Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. Тя запозна албанската делегация с инфраструктурните проекти, които ще бъдат финансирани чрез тази програмата. В своето изказване Даниела Никифорова заяви че, основната цел на ОП „Транспорт" е да се развият железопътната, пътната и водната инфраструктура, както и да се стимулира развитието на комбиниран транспорт в съответствие с транспортната политика на Европейския съюз и установените изисквания за развитие на Tранс-европейската транспортна мрежа за постигне на устойчивост на българската транспортна система.

По време на заседанието беше решено да бъдат използвани възможностите на програмата на ЕС - TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange Instrument). Албанската страна изрази готовност да кандидатства за експертно обучение по нея, ръководено от български експерти в областта на транспорта, за получаването на опит във всички транспортни сфери.

Представителите на работната група за инфраструктурни проекти по протежението на Коридор VІІІ направиха презентация на съществуващата система за инфраструктурно таксуване на жп превозите у нас, включваща методологията на изготвяне, правното основание за определянето на таксите, както и моделите на таксуване.

Българската делегация презентира средносрочните проекти за развитието на железопътния транспорт у нас, като подчерта, че комбинираните превози са приоритет за развитието и дейността на БДЖ ЕАД. Дискутирана беше и възможността за обучението на албански специалисти в системата на българските железници, след като бяха представени центровете за обучение и повишаване на квалификацията у нас - Център за квалификация към НК „Железопътна инфраструктура" и ВТУ „Тодор Каблешков".

Работната група за въздушен транспорт обмени опит, свързан с безопасността на въздушния транспорт, летателната експлоатация и летателната годност, безопасността в системите за Управление на въздушното движение, въвеждането на схеми за компетентност на ръководителите на полети и т.н.

В областта на водния транспорт работната група разгледа общата маркетингова стратегия за развитието на общоевропейския транспортен Коридор VІІІ, политиката на ЕС за развитие на пристанищата, организацията на пристанищния сектор в нашата страна, публично-частното партньорство, безопасността на корабите и пристанищните съоръжения, въвеждането на системата за управление на качеството - ISO.

Презентирана беше и въведената у нас VTMIS система, предназначена да осигурява безопасността на корабния трафик, безопасността на хората, повишаването на ефективността на пристанищата и водните пътища, както и опазването на околната среда.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed