Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Осигуряването на равни възможности на хората с увреждания е един от приоритетите на ГД ГВА и МТ 31.03.2009
Голям размер

Осигуряването на равни възможности на хора с увреждания е един от основните приоритети на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация" и Министерството на транспорта. Това стана ясно по време на двудневния семинар, организиран от ГД ГВА с подкрепата на TAIEX (Technical Assistance Information Exchange Instrument). Темата на форума е „Правата на хората с увреждания и на хората с ограничена подвижност при пътувания с въздушен транспорт". Целта на срещата е да запознае авиационната индустрия в България с изискванията на Регламент 1107/2006, влязъл в сила от  26 юли 2008 г.

Политиката на българското правителство е насочена към подобряването на качеството на живот на хората с увреждания, недопускането на дискриминация по признак „увреждане", осигуряването на равни възможности, пълноценното и активно участие във всички области на обществения живот, заяви главният секретар на ГД ГВА Захари Алексиев при откриването на семинара. За постигането на нашата цел е създадена Национална стратегия за осигуряването на равни възможности на хората с увреждания 2008 - 2015 г., която очертава конкретни мерки, необходими за премахването на всички бариери пред социалното включване и равноправната интеграция на хората с увреждания. Лицата с увреждания са приблизително 10% от населението на ЕС, като по-голямата част от тях са възрастни хора, съобщи още той. Хората с увреждания и хората с намалена мобилност следва да разполагат с възможности за пътуване по въздух, сравними с възможностите на останалите граждани.

България спазва препоръките на Съвета на Европа, отправени към всички правителства да работят активно в областта на интегрирането на хората с увреждания. Съгласно чл. 14 от Регламент 1107/2006 на ЕК всяка страна-членка определя национален орган по прилагането му, който да следи за изпълнението на разпоредбите по него. За България това е ГД ГВА. Те, от своя страна, работят усилено и последователно за успешното прилагане на този Регламент, като се осъществява координация между всички институции, ангажирани при превоз с въздушен транспорт на пътници с увреждания и пътници с ограничена мобилност: туристически агенции и туроператори - въздушни превозвачи - летищни оператори - организации на хората с увреждания и хората с ограничена мобилност.

Според председателя на подгрупата за хората с ограничена мобилност към Европейската авиационна комисия проф. Ан Фрай един туроператор не може да откаже превоз на хора с увреждания. Всяко летище трябва да окаже със знаци, къде хората с увреждания могат да получат помощ от асистент.

Регламент 1107/2006 изисква, авиокомпаниите и туроператорите да осигурят уведомление, че на борда на самолета ще пътува пътник с увреждане или намалена мобилност, за да може екипът на летището да предостави съответната помощ на този пътник. То трябва да бъде подадено не по-късно от 36 часа преди полета. Старши експертът от ГД ГВА Марияна Ангелова заяви, че тези уведомления е необходимо да бъдат попълнени с точни данни, за да не възникват недоразумения при пътуването на трудноподвижни лица.

Ан Фрай заяви че целият процес, от тръгването до пристигането, е задача на летището и е безплатен. Голяма е вариацията на таксите, които се начислят от европейските летища на ползвателите на аеропортовете. По време на полет пътниците с увреждания имат право на кучета-водачи, а самите пасажери, сами могат да решават, къде да седнат.

Според регламента ръководствата на летищата и авиопревозвачите трябва да гарантират, обучението на персонала си, а именно как да се отнасят и какви грижи да предоставят на хората с увреждания. Според европейския регламент са предвидени и компенсации, в случай че инвалидната количката на борда се повреди се изплаща компенсация според стойността на количката. Най-важно е хората с увреждания да получават своевременно информация и когато имат оплаквания да знаят къде могат да ги отправят.

Утре, 1 април 2009 г., в 9.30 часа участниците в конференцията ще се запознаят с възможностите за достъп на хората с увреждания на летище София.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 534
e-mail: vdeianova@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed