Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Докладът за състоянието на международния автомобилен превоз на товари беше представен днес 22.04.2009
Голям размер

Ръководството на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" представи днес доклада на работната група, която извърши проучване и анализ на състоянието на международния автомобилен превоз на товари и възможността за евентуалното обявяване на криза на пазара. Докладът беше представен пред министъра на транспорта Петър Мутафчиев, представители на автомобилния бранш и медиите. Министерството на транспорта ще изпрати днес уведомление до ЕК за желанието на България да бъдат приложени механизмите, предвидени в чл. 4 на РЕГЛАМЕНТ (ЕИО) № 3916/90, за стартирането на процедурата за обявяване на криза на автомобилните превози на товари.

За нуждите на проучването и анализа са използвани данни, предоставени от Националния статистически институт, Главна дирекция "Гранична полиция", ИА "Автомобилна администрация" и браншовите организации.

Заключението на работната група е, че за разлика от ситуацията в средата на 2008 г., вече са налице обстоятелствата по чл. 2 на РЕГЛАМЕНТ (ЕИО) № 3916/90 НА СЪВЕТА от 21 декември 1990 година. При тази ситуация е възможно да бъдат предприети стъпки за обявяване на криза на пазара на автомобилните превози на товари.

Установено е сериозно и продължително свръхпредлагане, надвишаващо търсенето, което означава сериозна заплаха за финансовата стабилност и оцеляването на значителна част от предприятията за автомобилни превози на товари. Краткосрочните и средносрочните прогнози за въпросния пазар не показват значителни и трайни подобрения.

В резултат на направените проучвания и анализи, работната група е стигнала до заключението, че съществуват условия, които позволяват на Република България да предложи на Европейската комисия стартирането на процедурата за обявяване на криза на автомобилните превози на товари, предвидена в чл. 4 на РЕГЛАМЕНТ (ЕИО) № 3916/90

***

Анализ на работната група:

  • понижаване на извършената работа от един товарен автомобил през 2008 г. спрямо 2007 г. с 20 %.
  • намаление на превозените товари от един товарен автомобил в международния товарен автомобилен транспорт срещу заплащане с 8%.
  • намаление на общо извършената работа за 2008 г. от международния автомобилен транспорт спрямо 2007 г. със 7 %.
  • намаление с 33 % на общия оборот на транспортните фирми през първото тримесечие на 2009 г. спрямо първото тримесечие на 2008 г.
  • намален е броят на извършените резервации с разрешителни за международен автомобилен превоз на товари, извършени от българските превозвачи през първите два месеца на 2009 г. , със 7,5 % спрямо извършените такива за същия период на 2008 г.
  • наблюдава се ясно изразено намаление с 26% на броя на влезлите български товарни моторни превозни средства в България в края на 2008 г. и с 41% през януари 2009 г. в сравнение с месец юли 2008 г.
  • през месец юли 2008 г. започва трайно намаление на броя на излезлите товарни моторни превозни средства, като през декември 2008 г. намалението е с 26%.
  • през първото тримесечие на 2009 г. се наблюдава спад с 27 % в износа в сравнение със същия период през 2008 г. Тази неблагоприятна тенденция се наблюдава и при вноса, където през първото тримесечие на 2009 г. е отчетен спад с 33 % в сравнение с първото тримесечие на предходната година.
  • намаление с 36 % на средния приход за 1 км пробег и намаление с 32% на средния пътникопоток за един превоз по отношение на международните превози. За превозите на територията на Република България съответно се наблюдава намаление със 17 % на средния приход за 1 км пробег и намаление с 16% на средния пътникопоток за един превоз. Наблюдава се и спад с 6% на общо извършената работа от автобусния транспорт през четвъртото тримесечие на 2008 г.

Прогнозите на финансовите специалисти сочат, че световната финансова криза ще бъде продължителна, като прогнозите за 2009 г. са изцяло песимистични. Съгласно годишния индекс на автомобилния транспорт, определен от Международния автомобилен съюз (ИРУ), транспортните обеми в Западна Европа са с тенденция за стагнация на ниско ниво през първото полугодие на 2009 г. Също така се очаква и застой на новозакупените автомобили, след острия спад през 2008 г., главно поради спада в новите държави-членки на ЕС.

Отражението на кризата върху автомобилния транспорт се изразява главно в свръхпредлагане на превозна възможност, надвишаващо значително търсенето, както и намаляване на цените за превоз. Намаленото предлагане и ниските цени пряко застрашават финансовата стабилност на българските превозвачи.

В края на събитието бяха връчени сертификатите за приключено обучение на 35 инспектори от ИА "Автомобилна администрация" за контрол на превозите на опасни товари съгласно спогодба ADR, редакцията на която влеза в сила на 1 юли 2009 г.

Обучението на инспекторите е във връзка с поетите ангажименти от страна на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за повишаване на безопасността и сигурността на движението по пътищата на Европа и заложените приоритети на агенцията в своята контролна дейност. В сътрудничество с Българската асоциация на сдруженията от автомобилния транспорт (БАСАТ) се проведе обучение на контролните органи на ИА "Автомобилна администрация" в областта на превозите на опасни товари.

Основната цел на обучението е да се повиши ефективността на контролната дейност при прилагане на законодателството в областта на превозите на опасни товари. Тя беше постигната като в периода от 18 март 2009 г. до 9 април 2009 г. общо 35 инспектора от всички регионални дирекции на "Автомобилна администрация" повишиха своята квалификация, пряко свързана с контролната дейност на пътя и в предприятията при превозите на опасни товари.

 За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mt.government.bg

 

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed