Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Европейската организация за безопасност на въздухоплаването ще участва в програмата SESAR за единно европейско небе 08.05.2009
Голям размер

 По време на тридесет и първата сесия на управителните органи на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол) 38-те държави-членки взеха решение за участие на организацията в размер на 700 млн. евро в програмата за научноизследователска дейност на Единното европейско небе - програмата SESAR. Заседанието се проведе вчера, 7 май 2009 г., в Брюксел.

Програмата SESAR е инициирана от Европейската комисия, Евроконтрол и авиационната индустрия и представлява технологичното измерение на Единното европейско небе. В Съвместното предприятие на програма SESAR, което управлява фазата по разработване на програмата, участват 16 организации от обществения и частния сектор. Целта е да се създаде система за въздушен транспорт, основана на ефективността, която до 2020 г. да постигне десетократно подобряване на безопасността, да даде възможност за трикратно увеличаване на капацитета, да намали с 10% въздействието на полетите върху околната среда, при непрекъснато намаляване на разходите с 50%.

На вчерашната сесия Постоянната комисия на Евроконтрол одобри две споразумения, които дефинират отношенията на Евроконтрол със Съвместното предприятие на програма SESAR и отношенията между членовете на Съвместното предприятие, в което участват Европейската комисия, Евроконтрол и представители на авиационната индустрия.

„Програмата SESAR е от ключово значение за успеха на Единното европейско небе и държавите-членки на Евроконтрол са ангажирани с нейното осъществяване. Тя ще донесе ползи за въздушния транспорт, авиационната индустрия и пътниците", заяви по повод окончателното одобряване на споразуменията заместник-министърът на транспорта Весела Господинова, президент на Постоянната комисия на Евроконтрол за 2009 г.

Генералният директор на Евроконтрол Дейвид Макмилън отбеляза, че като основоположник на Съвместното предприятие на програма SESAR, организацията носи отговорност за осигуряването на успеха на програмата. Агенцията на Евроконтрол и нейният персонал ще участват със значителен принос в този колосален проект за изграждането на бъдещата система за управление на въздушното движение в Европа.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 9409 625
e-mail: ggrozdeva@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed