Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Електронни табла ще измерват излъчването от станциите на мобилните оператори 26.09.2009
Голям размер

На заседание в МТИТС, назначената от Премиера работна група, прие пакет от мерки

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов бе домакин на четвъртото заседание на  междуведомствената група, която бе назначена от премиера Бойко Борисов, за да предложи мерки за допълнителен контрол на влиянието на излъчванията от базови станции на мобилните оператори.

Работната група предлага в окончателния си доклад пакет от мерки. Според експертите е необходимо да се въведе постоянно измерване на електромагнитните излъчвания от станциите в предварително определени точки в населените места в близост до училища и детски градини. Данните от измерванията ще бъдат видими за всички граждани от февруари 2010 г., а техниката да бъде осигурена от мобилните оператори.

Сред действията, които междуведомствената група предлага са създаване и поддържане на публично достъпна електронна база данни към Министерство на здравеопазването, както и въвеждане на допълнителни санитарно-хигиенни изисквания, оптимизиране на процедурата по проектирането, изграждането и въвеждането на базовите  станции в експлоатация. Изискването за мониторинг ще бъде регламентирано в пакет от наредби, който се подготвя, за да се осигурят  работещи механизми за контрол. Предвижда се и значително завишаване на глобите при нарушения от страна на мобилните предприятия.

По време на третото заседание на групата в присъствието на представители на Мобилтел, Глобул и Виваком, бе постигнато съгласие за подписване на меморандум между правителството и мобилните оператори,  в който те ще поемат строги ангажименти във връзка с опасенията от въздействието на електромагнитните полета върху здравето на гражданите. 

Докладът от работата на междуведомствената група ще бъде предаден на премиера Бойко Борисов на 28 септември 2009 г. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Заинтересованите министерства и ведомства ще продължават работата си за изменение и допълнение на законодателната уредба и на проект на меморандум между правителството и мобилните оператори за общи действия за защита  здравето на хората.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 534
e-mail:
vdeianova@mtitc.government.bg

 

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed