Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Александър Цветков: Ще запазим само единия правителствен самолет 30.09.2009
Голям размер

МС прие доклада на Александър Цветков

„Ще запазим само единия правителствен самолет", това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков след заседанието на Министерския съвет. Днес той внесе отново предложението, което правителството окончателно прие - да бъде прекратен само единият договор за доставка на правителствен самолет. Лизингът на втория ще бъде продължен. Вноските, направени до момента за единия Еърбъс ще се приспаднат към другия, като е договорено от МТИТС, лизингодателят да не предявява никакви претенции и неустойки към държавата.

Първоначалната цена от 44 млн. долара за един самолет е висока, заяви Александър Цветков. При новите договорени условия тя се запазва същата, но последствията от прекратяването на единия договор остават изцяло за сметка на лизингодателя. При това положение държавата няма да плаща оставащите месечни вноски до края на тази годината, а само последната в размер на около 900 000 долара. Ежемесечните вноски до декември месец ще се приспадат от вноските на върнатия самолет. През следващата година изплащането ще става съгласно първоначалния погасителен план.

Сделката няма да се обяви за нищожна след решението на Министерски съвет. МТИТС и лизингодателя по взаимно съгласие достигнаха до споразумението да се прекрати договорът само за единия самолет без държавата да плаща неустойки. При така сключеното споразумение от МТИТС, средствата, които страната ще отчете като загуба, са в размер на 1 млн. долара. Тя се отчита на база на предоставеното право на държавата да разполага със самолета.

Това е възможно най-изгодната сделка за страна ни, а загубите са намалени до минимум, съобщи още министър Цветков. България ще спести близо 4 млн. долара до края на годината от развалянето на единия договор.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 534
e-mail:
vdeianova@mtitc.government.bg

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed