Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Западните Балкани заемат приоритетно място в политиката на страната ни 09.10.2009
Голям размер

Министър Цветков заяви позицията на България пред транспортните министри

По време на дебатите на Съвета на транспортните министри, Александър Цветков заяви пълна подкрепа за Договор за транспорт между ЕО и Албания, Босна и Херцеговина, Хърватска, Бившата югославска република Македония, Черна гора, Сърбия и Косово,  съгласно Резолюция на Съвета за сигурност на Обединените нации и създаването на транспортната общност „Западни балкани и ЕС". Проектът включва и постепенното отваряне на транспортните пазари, което се изразява в разширението и въвеждането на европейски стандарти, за да се стимулира икономическата стабилност и регионалното сътрудничество и интегриране в евро съюза.

Програмата «Западните Балкани» заема  приоритетно място в политиката ни. България има интерес от икономически стабилни съседни страни, както и от тяхното приобщаване към еврообщността  и нейния вътрешен пазар - заяви категорично пред министрите Цветков.

По време на политически дебат, свързан с устойчивото бъдеще на транспорта, Цветков коментира приоритетите за българската страна през следващото десетилетие, които ще са в успешното реализиране на инфраструктурните проекти, съобразени с националните и европейските интереси. Целта е съвместима интегрирана европейска транспортна система, която да спомага за предотвратяване на задръстванията и загубата на време, както и за повишената безопасност на движението и разрешаването на проблеми в сектора.

Министър Цветков изрази мнение, че трябва да се отдели специално внимание на обособяването на непрекъсната приоритетна мрежа, без наличието на „тесни места", определена на базата на обективни фактори, които гарантират лесното и качествено придвижване на пътници и товари на територията на ЕС. Също така от съществено значение е мобилизирането на финансови ресурси за въвеждането на интелигентни транспортни системи, базирани на високите технологии. Процесът  ще допринесе за подобряване на цялостните резултати на транспортната система. Използването на информационни системи е от изключително значение за наблюдението на сложни транспортни вериги и способства за по-доброто управление и по-добрата интеграция на потоците.

По време на заседанието, България  в лицето на министър Александър Цветков подкрепи Европейската комисия за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за правата на пътниците при пътуване по море и вътрешни водни пътища, както и сътрудничеството между националните органи, отговорни за прилагане на законодателството за защита на потребителите.

Министрите разгледаха и варианти за Споразумение за въздушен транспорт между Съединените американски щати и Европейската общност, което да създаде еднакви условия за достъп до пазара на всички въздушни превозвачи от ЕО. Ще има възможност да се установят нови договорености, които са от значение за безопасното и сигурно функциониране на трансатлантическите въздухоплавателни услуги.

По време на заседанието бе положено начало на подготовка за Меморандум за сътрудничество в областта на изследванията и развитието на гражданското въздухоплаване с Федералните авиационни власти на САЩ.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed