Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
МТИТС разработва правила за определянето на пределни цени на таксиметровите услуги 17.10.2009
Голям размер

Ръководството на ИА „Автомобилна администрация" представи днес пред медиите работен етап от подготвяните нормативни промени в областта на таксиметровите превози. Целта е да бъде сведен до минимум „сивия сектор" при тази услуга.

Предложенията за промяна в Закона за автомобилните превози са свързани със създаването на нормативни възможности и задължения, насочени към общинските администрации за определянето на пределни цени на таксиметровите услуги на територията на съответната община. Това бе продиктувано от факта, че условията за извършването на таксиметровите превози в различните общини са изключително специфични (големи градове, курортни селища със сезонен характер, по-малки населени места, летища и др.). Всички тези фактори ще влияят върху предстоящите промени.

Към настоящия момент ЗАП предвижда цените на обществените превози на пътници и товари да се образуват свободно и на основата на търсенето и предлагането. Тези промени са наложителни поради зачестилите през последните две години случаи на таксиметрови фирми и водачи, които се възползват от този либерален принцип и формират многократно завишени цени за тази услуга. С тези действия е създадено крайно негативно впечатление, както в чуждестранните гости на нашата страна, така и в българските граждани. В тази връзка политиката на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е насочена към прецизиране на нормативната база с цел защита на интересите на държавата и потребителите на тази услуга.

Що се отнася до законовите изисквания, свързани с възможността за осъществяване на таксиметров превоз, бяха дадени разяснения посочващи, че дейността може да се осъществява от всеки търговец регистриран като превозвач или като водач извършващ дейността от името на превозвача, но за собствена сметка. Всеки може да стане превозвач ако отговаря на изискванията за благонадеждност и професионална компетентност съгласно ЗАП, както и може да бъде самостоятелен водач. Ако няма желание да се регистрира като превозвач може да сключи договор с регистриран такъв, но да осъществява дейността от негово име по договорени по между им условия. Всеки един може да направи своя избор под каква форма ще извършва тази дейност. Няма нормативни или административни фактори, които да принуждават или задължават таксиметровите водачи да работят за големите превозвачески компании.

Към момента има издадени 3 252 удостоверения за регистриране на превозвачи за извършване на таксиметров превоз на пътници, като таксиметровите автомобили са 24 561. След издаването на удостоверението за регистрация от ИА „Автомобилна администрация" следващата стъпка е издаването на разрешение от съответната общинска администрация на чиято територия ще се извършва дейността. Тя се осъществява съгласно Закона за автомобилните превози, чл. 12, ал. 1 и Наредба 34.

МТИТС и автомобилна администрация ще продължат своята политика, осигуряваща максимална защита на интересите на държавата и нейните граждани. Поради тази причина няма да бъде допуснато да се упражнява натиск от страна на определени субекти, занимаващи се с таксиметрова дейност да правят опити за налагане на частни користни интереси, както и да влияят върху провежданата политика в областта на обществените превози на пътници.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed